Produsul paneuropean de pensii personale (PEPP) a intrat în vigoare. Află ce reprezintă şi cum influenţează stagiul de cotizare

Produsul paneuropean de pensii personale (PEPP) a intrat în vigoare. Află ce reprezintă şi cum influenţează stagiul de cotizare

În aprile 2019, Parlamentul European a votat pentru adoptarea regulamentului care introduce un sistem de pensii personale cu caracteristici prestabilite la nivelul tuturor statelor membre. Prin urmare, acest regulament va concura cu produsele naționale existente pe piață, oferind astfel o gamă mai largă de opțiuni pentru lucrătorii care se gândesc la modalităţi de economisire eficientă pentru o pensionare armonioasă. Totodată, la momentul respectiv, deputaţii iniţiatori ai proiectului de lege, au subliniat faptul că, aceste scheme sunt complementare și în nici un caz nu înlocuiesc pensiile de stat.

Astfel, săptămâna trecută, normele care reglementează produsul paneuropean de pensii personale au intrat oficial în vigoare. Principalul avantaj, cetăţenii UE vor putea contribui indiferent de statul membru în care se află. Spre exemplu, dacă ne raportăm la ţara noastră, diaspora română însumează aproximativ 4-6 milioane de oameni. 

Ce înseamnă produse de pensii personale?

În esenţă, produsele de pensii personale oferă posibilitatea celor interesaţi de a economisi anumite sume de bani cu scopul de a fi utilizate la momentul pensionării.  De reţinut, acest instrument financiar nu este caracterizat de obligativitate. Ca regulă, PEPP rămâne la latitudinea fiecărei persoane, fiind voluntar și complementar (Pilon 3) atât veniturilor care fac parte din sistemul public de pensii, cât și celor obținute în urma cotizaţiei angajatorului/angajatorilor.

Citeşte mai multe despre pensia ocupaţională adoptată recent în România

Chiar dacă nu reprezintă o îndatorire, pensiile personale au capacitatea de a oferi venituri suplimentare, ce ulterior pot fi investite în diverse oportunităţi, aspect util mai ales în cazul statelor membre care nu deţin un sistem public de pensii avantajos. De exemplu, românii se numără printre angajaţii care au cele mai mici pensii din Europa.

Ce tratament fiscal se va aplica planurilor de pensii personale?

În principiu, beneficiile fiscale joacă un rol important atunci când ne referim la metodologia specifică potrivit căreia salariaţii europeni vor primi acces la sistemul de pensii personale. Astfel, prin intermediul unei recomandări distincte adresată Consiliului, deputații care au iniţiat noul regulament sunt de părere că PEPP ar trebui să beneficieze de un tratament fiscal preferenţial din partea țărilor pentru a atrage cât mai mulţi investitori.

Aşadar, parlamentarii europeni recomandă ca fiecare stat membru să pună bazele unui sistem de fiscalizare special cu privire la PEPP. Ca regulă, pensiile personale vor beneficia de un tratament fiscal similar altor produse naționale sau toate statele UE vor stabili de comun acord asupra unei reduceri fiscale particulare.

Propunerea Comisiei referitoare la PEPP face parte din Planul de acţiune al Comisiei, act ce urmăreşte consolidarea uniunii pieţelor de capital.