Profiturile pe sfarsit de an sunt in pericol: Principalele piedici de care se lovesc companiile europene

Profiturile pe sfarsit de an sunt in pericol: Principalele piedici de care se lovesc companiile europene

Presiunile legate de costuri, haosul lantului de aprovizionare si o amanare a redeschiderii economiilor vor avea consecinte legate de un sezon de profituri in suferinta, in Europa, in trimestrul trei 2021, iar investitorii manifesta mai degaraba dezamagire decat euforie.

Cresterea inflatiei si o redresare globala in stagnare reprezinta o provocare pentru castigurile ulterioare de pe piete.

”Ne asteptam la mai putine surprize pozitive in ceea ce priveste castigurile, la un comportament mai prudent al corporatiilor si la mai putine estimari privind cresterea profiturilor, din partea analistilor”, a declarat Robert Greil, seful departamentului de strategie la banca privata germana Merck Finck, potrivit Bloomberg.

Costurile au crescut pentru companii

Astfel, haosul legat de pandemie, controalele vamale post Brexit si lipsa soferilor de camioane au facut ravagii in lanturile de aprovizionare.

”Ne asteptam ca firmele sa se lupte cu constrangerile de aprovizionare si cu cresterea preturilor de intrare”, a declarat Salman Ahmed, sef global pentru alocarea de active macro si strategice la Fidelity International, potrivit sursei citate.

Costurile au crescut pentru companii, au aparut blocaje de aprovizionare, au crescut preturile la marfuri, iar firmele s-au confruntat cu lipsa lucratorilor.

Iar investitorii vor urmari indeaproape ce firme vor resimti cresterea preturilor si care sunt capabile sa le transmita clientilor, arata analistii.

”Trebuie acordata o atentie speciala impactului pe care il pot avea asupra rezultatelor problemele logistice din lanturile de aprovizionare, cresterea costurilor energetice si presiunea ascendenta asupra costurilor fortei de munca”, sustine si Jose Antonio Montero de Espinosa, seful divizei de titluri de capital pe piata europeana la Santander Asset Management.

”Pe parcursul celui de-al treilea trimestru am asistat la una din perioadele cu cea mai mare crestere a asteptarilor inflationiste din Europa.”, explica el.

Beneficiarii situatiei post-pandemice

Beneficiarii situatiei din Europa ar putea fi insa producatorii de energie. Indicele energetic Stoxx 600 a crescut cu 19% in ultimele trei luni si este cel mai performant sector de pe continent.

Iar  estimarile privind cresterea profiturilor pentru acest sector s-au inmultit in ultimele saptamani, pe masura ce preturile petrolului si gazelor au crescut.

Pe de alta parte, restrictiile impuse de pandemie au fortat multi oameni sa isi mute activitatile in zona digitala, ceea ce a crescut cererea de gadgeturi. In consecinta, cererea pentru cipurile care alimenteaza aceste dispozitive a crescut, lovind atat producatorii de automobile, cat si giganti de pe piata telefoanelor inteligente precum Apple Inc.

Criza declansata de penuria de cipuri nu pare sa treaca prea curand, judecand dupa semnele de avertizare timpurii din sectorul auto. Pana si gigantul Volkswagen AG se confrunta cu mari restante in onorarea comenzilor, din cauza lipsei de cipuri.

Prin urmare, alaturi de companiile din energie, producatorii de cipuri sunt cei care vor beneficia de situatia actuala a economiei europene. Proiectiile analistilor privind profiturile in trimestrul patru pentru producatorii asiatici de cipuri depasesc in acest moment estimarile initiale.

Sectoarele cu rezultate pozitive se confrunta cu dificultati

Companiile europene care au avut de castigat de pe urma restrictiilor impuse de pandemie trebuie sa se reorienteze acum, dupa renuntarea graduala la acestea. Vizate sunt in primul rand companiile producatoare de software pentru comunicarea la distanta, dar si firmele de livrari on-line de mancare, ale caror profituri au inceput sa scada.

Piata va fi mai solicitanta cu acele sectoare care au avut rezultate foarte pozitive in acest an”, a declarat Cristina Benito, sefa departamentului actiuni pentru portofolii discreționare la Mapfre Asset Management, conform sursei citate.

In general, asteptarile legate de profiturile pentru al treilea trimestru sunt ridicate, analistii prezicand o crestere de aproximativ 60% pentru companiile din Stoxx 600. Totusi, contextul economic a devenit mai putin favorabil, iar analistii isi tempereaza estimarile legate de ritmurile de majorare ale profiturilor.