Proiect de Lege: persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor putea primi un concediu medical de 45 zile pe an

Proiect de Lege: persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor putea primi un concediu medical de 45 zile pe an

Potrivit International Agency for Research on Cancer, în 2020 au fost înregistrate nu mai puţin de 98.886 cazuri noi și 54.486 decese datorate bolilor oncologice pe teritoriul ţării noastre. În acest context, Camera Deputaţilor a adoptat recent prin vot final un proiect de lege prin intermediul căruia salariaţii care au grijă de persoane diagnosticate cu cancer vor beneficia de repausul necesar pentru a duce la bun sfârşit astfel de activităţi.

Specificul noului tip de concediu

În primul rând este necesar a fi menţionat faptul că, proiectul de lege analizat urmăreşte modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, act normativ care prezintă detaliat informaţii cu privire la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, potrivit legii: “beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”.

Din perspectiva condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de acest tip de concediu, solicitantul va trebui să prezinte un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni. Prin urmare, pragul brut lunar al indemnizației (suportată din bugetul de stat) corespunzătoare pauzei în activitate va reprezenta 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni care privesc de fapt stagiul de cotizare menţionat. 

Totodată, durata maximă a concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va fi 45 de zile calendaristice per an. Acest termen se aplică pentru un singur pacient. Cu privire la eliberarea documentului vizat, solicitantul se va adresa Casei Teritoriale de Asigurări de Sănătate, care va transmite ulterior atât angajatului, cât şi angajatorului certificatul de concediu medical în format fizic sau electronic.

Mai mult, o altă noutate menţionată de proiectul legislativ se referă la faptul că, salariatul și pacientul îngrijit de acesta vor putea beneficia anual de cel puţin o ședință de evaluare psihologică și minim cinci ședințe de consiliere psihologică, întruniri ce vor fi decontate de autorităţile competente.

Ce alte tipuri de concedii medicale există în România?

Potrivit reglementărilor în materie, principalele concedii medicale la care au dreptul persoanele asigurate privesc:

➔      Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii,

➔     Concediul medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale,

➔     Concediul de maternitate,

➔     Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav şi

➔     Concediul de risc maternal. 

La momentul actual, proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, însă pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie promulgat de către preşedinte și ulterior publicat în Monitorul Oficial.

Principalele surse de informare:

→ Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

→ Cnas.ro

→ Avocatnet.ro