Puterea de cumparare a romanilor, sub jumatatea mediei europene. Pe ce loc se afla Romania in clasament

Puterea de cumparare a romanilor, sub jumatatea mediei europene. Pe ce loc se afla Romania in clasament

Romania se afla in 2021 pe locul 31 din 42 de tari europene (UE si non-UE) in privinta puterii de cumparare a populatiei, asa cum rezulta din studiul GfK Purchasing Power.

Cu o putere de cumparare medie de 7.453 de euro pe cap de locuitor, tara noastra nu atinge nici jumatatea mediei europene, de 15.055 euro pe cap de locuitor.

La fel ca in alte tari, precum Franta si Polonia, exista o foarte mare discrepanta intre bogati si saraci, mentioneaza studiul citat.

Cea mai mare putere de cumparare, in Bucuresti

Cei mai bogati romani traiesc in regiunea Bucuresti, cu o putere de cumparare in 2021 de 13.856 euro, care este cu aproape 86% peste media nationala, dar cu 8% sub cea europeana.

Bucurestenii au o putere de cumparare de peste trei ori mai mare decat romanii care traiesc in cea mai saraca regiune, Vaslui, unde venitul net disponibil este de doar 4.180 de euro pe cap de locuitor, adica 56% din media nationala si sub 28% din cea europeana.

In 2021 au existat cateva schimbari in top zece: Sibiu si Brasov trec pe locurile cinci si sase, in timp ce Alba trece de Prahova si ajunge pe locul noua.

Toate judetele din top 10 au o putere medie de cumparare pe cap de locuitor semnificativ peste media nationala.

Constanta, pe locul 11, cu o putere de cumparare pe cap de locuitor la aproximativ acelasi nivel cu media nationala, in timp ce toate celelalte judete au o putere de cumparare sub medie.

Liechtenstein, Elvetia si Luxemburg domina clasamentul

La nivel european, venitul mediu net disponibil pe locuitor pentru fiecare dintre cele 42 de tari incluse in studiu variaza semnificativ: Liechtenstein, Elvetia si Luxemburg au cel mai mare venit mediu net disponibil, in timp ce Kosovo, Moldova si Ucraina inregistreaza cele mai scazute valori ale puterii medii de cumparare.

Astfel, cei din Liechtenstein au o suma medie disponibila pentru cheltuieli si economii de peste 34 de ori mai mare in comparatie cu ucrainenii.

In total, europenii au la dispozitie aproximativ 10,2 trilioane de euro de cheltuit in 2021 pentru alimente, locuinte, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurari, vacante, mobilitate si achizitii de consumatori.

 Aceasta corespunde unei puteri medii de cumparare pe cap de locuitor de 15.055 euro.

Doar 16 dintre cele 42 de tari chestionate sunt peste media europeana, in contrast cu 26 de tari a caror putere de cumparare pe cap de locuitor este sub medie - inclusiv Spania, care la 14.709 euro pe cap de locuitor este usor sub media europeana.

Ucrainenii, cei mai saraci

Ucraina ocupa ultimul loc printre tarile incluse in studiu, cu cea mai mica putere de cumparare, ucrainienii au la dispozitie doar 1.892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezinta mai putin de 13% din media europeana.

Puterea de cumparare reprezinta venitul disponibil dupa deducerea impozitelor si contributiilor caritabile si incluzand orice beneficiu de stat primit. Studiul indica nivelurile de putere de cumparare per persoana, pe an, in euro si ca indice (index).

Puterea de cumparare GfK se bazeaza pe venitul nominal disponibil al populatiei, ceea ce inseamna ca valorile nu sunt ajustate cu inflatia.

Calculele se efectueaza pe baza veniturilor si castigurilor raportate, a statisticilor privind beneficiile guvernamentale, precum si a previziunilor economice furnizate de institutele economice.

Puterea de cumparare a consumatorilor acopera cheltuielile legate de alimentatie, transport, utilitati, servicii, energie, pensii private si planuri de asigurare, precum si alte cheltuieli, cum ar fi concediul de odihna, mobilitatea si achizitiile consumatorilor.