Puterea de cumparare, grav afectata: Inflatie uriasa la finele anului. Scumpirile se vor mentine si in 2022

Puterea de cumparare, grav afectata: Inflatie uriasa la finele anului. Scumpirile se vor mentine si in 2022

Prognozele unor analisti economici legate de evolutia inflatiei depasesc in continuare cele mai pesimiste asteptari ale Bancii Nationale.

Economistul Adrian Caciu scrie pe internet ca rata anuala a inflatiei va depasi 9% la finele anului in curs, consecintele asupra puterii de cumparare a populatiei, dar si pentru economia nationala urmand sa se resfranga si in primul trimestru al anului viitor, cand viteza de crestere a inflatiei se va mentine ridicata.

Mai mult decat atat, managerii intreprinderilor din Romania vorbesc despre cresteri accentuate de preturi in sectorul constructiilor, dar si al comertului cu amanuntul.

”Preturile la energie si combustibili, peste 60% din inflatie”

Explozia in acest an a preturilor la energia electrica si la combustibili, care au consemnat printre cele mai mari majorari din Uniunea Europeana, a lasat urme adanci in economia nationala, consecintele urmand sa fie dificil de estompat. Inflatia la finalul lui 2022 se va afla la limita superioara cuprinsa in intervalul de incertitudine al estimarii facute de BNR.

Inflatia la final de an va presa pragul de 9,2 %.

Asa cum am anticipat, inflatia la final de an va fi mult mai mare decat cea prognozata, astfel ca va depasi pragul de 9% si va presa pragul de 9,2%.

In prezent, pentru luna octombrie, inflatia preseaza pragul de 7,5% pentru ca inglobeaza cresterea de preturi la energie petrecuta in luna octombrie plus explozia pretului la combustibil.

Efectul bulgarelui de zapada va amplifica, in lunile urmatoare, acest nivel, mai ales ca se raporteaza la un efect  de baza scazut din anul anterior.

Peste 60% din inflatie o reprezinta componenta preturilor produselor energetice si combustibili iar asta conduce la o volatilitate importanta a indicatorului preturilor de consum.”, a scris economistul Adrian Caciu pe Facebook.

Inflatie ridicata pe tot parcursul lui 2022

”Chiar si inflatia Core1 si 2, asa numitele inflatii structurale se situeaza peste nivelul tinta anuntat de BNR, pentru ca se resimte puternic influența puseului volatil al preturilor administrate.

Anticipatia in aceasta zona se ridica la 3,7%, mult peste tinta de inflatie anuala.

Viteza de crestere a inflatiei se va mentine ridicata inclusiv in trimestrul I 2022, dupa care va incepe o incetinire a ritmului de crestere a inflatiei, care insa se va mentine ridicata pe tot parcursul anului 2022.

Prognoza de inflatie pentru anul 2022 este de 4,8% la final de an.

Retineti: 4,8% peste cei 9,2% adică un 14% cumulat.

Scump!”, a conchis economistul.

Crestere accentuata de preturi in constructii

In context, trebuie precizat ca managerii intreprinderilor din Romania estimează o crestere accentuata a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul.

Astfel, potrivit estimarilor din luna octombrie 2021, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -12%) si o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +49%), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica – INS, in cadrul anchetei de conjunctura din luna octombrie 2021.

Comertul si serviciile,vizate de scumpiri

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +19%), dar managerii societatilor comerciale estimeaza o crestere accentuată a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +44%).

Conform estimarilor din luna octombrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -1%).

In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +21%).

INS menţionează ca soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de statistica oficiala.

In ceea ce priveste nivelul inflatiei, rata anuala era in septembrie de 6,29%, potrivit datelor oficiale. Prognoza BNR estimeaza, in acest moment, o rata anuala a inflatiei de 5,6%, la finele lui 2021, cu un interval de incertitudine de plus/minus 0,8%, respectiv de 3,4%, cu un interval de incertitudine de plus/minus 1,6%, la sfarsitul lui 2022.