Razboiul suprataxarii contractelor part-time. Mai multi bani la buget vs. munca la negru.

Razboiul suprataxarii contractelor part-time. Mai multi bani la buget vs. munca la negru.

Un ministru si un fost ministru au intrat in razboiul suprataxarii contractelor part-time. Masura intrata in vigoare in 2022 a creat din nou haos in randul angajatilor si angajatorilor. De altfel, nu este prima data cand guvernantii nu se pun de acord asupra modului in care se calculeaza si se platesc taxe pentru contractele part-time. Social-democratii au impus in coalitia de guvernare masura impozitarii contractelor part-time la la nivelul salariului minim pe economie. Luna aceasta, liberalii, in frunte cu fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, au depus o initiativa legislativa prin care sa se renunte la suprataxarea acestor contracte. Actualul ministru al Muncii a precizat ca masura a adus numar record de contracte de munca.

 

Legislatia in vigoare pentru contractele part-time

In 2022, prin ordonanta de modificare a Codului Fiscal, au fost operate mai multe schimbari, printre care si modalitatea de taxare a contractelor de munca cu timp partial. Mai exact, contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale aplicate asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Masura s-a aplicat de la 1 august, cu cateva exceptii: elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, ucenici, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de varsta angajatii care cumuleaza in cursul aceleiasi luni venituri salariale in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.

Imediat au aparut reactii:  migrarea de la contracte part-time la cele full-time, dar si concedieri in cazul celor care lucrau cu jumatate de norma, din cauza presiunii puse pe umerii angajatorilor odata cu schimbarile fiscale.

Efectele suprataxarii contractelor part-time

In privinta efectelor acestei masuri, parerile au fost de la inceput impartite. In timp ce sindicatele si antreprenorii au transmis ca nu este una benefica, ci mai degraba va incuraja munca la negru, ministerul de resort a precizat ca are un impact pozitiv.

Luna aceasta, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii au depus in Parlament un nou proiect de lege de eliminare a suprataxarii contractelor part-time. Deputatul a precizat ca Ministerul de Finante si-a propus colectarea mai multor bani la buget, dar astfel se incurajeaza si  „munca la negru”.

Consideram ca asa cum sunt taxate contractele cu timp partial de munca, in acest moment, se creeaza o mare inechitate, este o masura profund injusta. Este o nedreptate sa suprataxezi pe cineva care lucreaza doar cateva ore pe zi. Fiecare trebuie sa fie taxat - pe cat castiga”, a declarat Raluca Turcan.

Initiativa depusa la Camera Deputatilor a adus si o reactie a actualului ministru al Muncii care sustine ca masura a generat un numar record de contracte de munca.

Numar record de contracte de munca in Romania: 6.710.480! Ceea ce demonstreaza, inca o data, ca masura taxarii contractelor part-time (cu exceptiile deja stiute) a avut un efect benefic pentru angajatii ale caror contracte s-au transformat in unele cu norma intreaga”.

Raspunsul a venit imediat: “Tendinta de crestere a numarului de contracte de munca in economie este inca din anul 2021, cand numarul de angajati si de contracte a crescut cu valori apropiate de cele prezentate.  Orice cifre veti prezenta, nu puteti convinge pe nimeni ca un angajat care munceste 4 ore pe zi trebuie sa fie impozitat pe nedrept pentru 8 ore pe zi”, a reactionat Raluca Turcan.

Potrivit statisticilor publicate de ministrul Budai, la 20 februarie 2023 erau 5.7 milioane de contracte de munca full-time (85,07%) si putin peste 1 milion de contracte cu timp partial (14.93%).