Rebuild Ukraine: Uniunea Europeană susţine reconstrucţia Ucrainei pe termen lung

Rebuild Ukraine: Uniunea Europeană susţine reconstrucţia Ucrainei pe termen lung

Odată cu izbucnirea conflictului armat dintre Ucraina şi Rusia, Uniunea Europeană și-a oferit sprijinul, stabilind un buget în valoare de aproximativ 4,1 miliarde EUR.

Dorind rezolvarea următoarelor aspecte, suport macrofinanciar de urgență, sprijin bugetar, asistență de urgență, răspuns în situații de criză și ajutor umanitar. Scopul principal: susținerea consolidării generale economice, sociale și financiare ale statului victimă Ucraina.

Totodată, au fost stabilite şi măsuri de asistență militară în cadrul Instrumentului european pentru pace, în cuantum de 1,5 miliarde EUR.  Această sumă are o destinație bine stabilită, respectiv, banii vor fi utilizați pentru a rambursa statelor membre ajutorul oferit Ucrainei, reprezentat în fapt echipament militar. În acest sens, oficialii de la Bruxelles iau în calcul mobilizarea unui aport suplimentar de circa 500 milioane EUR.

Astfel, Comisia Europeană a transmis recent prin intermediul unui comunicat de presă oficial, că are în plan adoptarea unor proceduri specifice, cu rolul de a contracara efectele negative economice ale conflictului armat ruso-ucrainean. Mai mult, blocul comunitar european se concentrează şi pe implementarea unui cadru de reconstrucție pe termen lung a ţării în cauză. De menţionat, acest plan de acţiune constituie rezultatul apelului lansat de Consiliul European privind consecințele războiului din Ucraina.

În acest context, printre acţiunile întreprinse de UE se numără crearea unei platforme de coordonare internațională, aşa numita platforma pentru reconstrucția Ucrainei, supravegheată atât de Comisie în calitate de reprezentant al Uniunii Europene, cât și de guvernul Ucrainei. Acest instrument ar reuni organizațiile de sprijin, statele membre ale UE care au oferit sprijin constant, instituții financiare internaționale şi alți parteneri bilaterali și multilaterali. De asemenea, Parlamentul Ucrainei și Parlamentul European ar urmări activitatea derulată în calitate de observatori.

Aşadar, planul de reconstrucție „RebuildUkraine”, parte integrantă a platformei, stabilit în funcţie de nevoile actuale, va reprezenta în fapt baza în funcţie de care Uniunea Europeană și ceilalți parteneri implicaţi vor stabili sectoarele de activitate cu întâietate pentru finanțare și proiectele specifice. Altfel spus, platforma va gestiona resursele de finanțare și destinația acestora, optimizând astfel utilizarea și monitorizarea progreselor înregistrate referitor la aplicarea efectivă a planului.

Pentru a susține planul de reconstrucție, Comisia propune instituirea Mecanismului „RebuildUkraine” ca principal instrument juridic pentru acordarea sprijinului din partea Uniunii Europene, prin intermediul unei combinații de granturi și împrumuturi. Această inițiativă ar urma să fie integrată în bugetul UE, ceea ce îi va garanta transparența, răspunderea și buna gestiune financiară, cu o legătură clară către investiții și reforme.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, marcând o escaladare abruptă a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014, în urma Revoluției ucrainene a demnității. Invazia a provocat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, peste 6,4 milioane de ucraineni părăsind țara și un sfert din populație fiind strămutată.