Restaurantele ar putea ramane deschise indiferent de incidenta COVID

Restaurantele ar putea ramane deschise indiferent de incidenta COVID

Se inmultesc semnalele de alarma dinspre sectorul HoReCa. Astfel, dupa ce s-a aflat ca un sfert din afacerile de profil au intrat in faliment anul trecut, existand un pericol real ca impactul sa creasca spre o treime dintre acestea, reprezentantii HoReCa adreseaza o noua propunere Guvernului. Mai precis, aceea de a permite industriei ospitalitatii sa functioneze la minimum 30% din capacitate indiferent de conditiile epidemiologice.

HoReCa da guvernul in judecata

Aceasta noua cerinta vine in contextul in care Presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) si liderul grupului de lucru pentru turism din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), Daniel Mischie, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca au fost facuti deja primii pasi pentru a da in judecata statul privind despagubirea antreprenorilor din industrie cu 500 de milioane de euro pentru restrictiile impuse in contextul pandemiei si ca Guvernul trebuie sa livreze „imediat” aceasta suma.

Sugestia noastra este ca HoReCa sa fie desprinsa de procentul de 3 la mie si sa poata functiona la 30% din capacitate indiferent de numarul de persoane infectate. Din patru locatii, una este inchisa din cauza lipsei de predictibilitate si lipsei de resurse financiare. In perioada imediat urmatoare, insemnand doua-trei saptamani, acest numar va creste. Din trei locatii una va fi inchisa”, a precizat Daniel Mischie.  

Igluurile, pe cale de a fi interzise la randul lor?

Ca si cum situatia nu ar fi fost suficient de nefavorabila, o situatie petrecuta la Cluj-Napoca le da noi temeri antreprenorilor din sectorul HoReCa. Astfel, in acest oras politia locala a luat la rand toate restaurantele, iar acolo unde a gasit igluuri, varianta prin care multe afaceri din domeniu au reusit sa supravietuiasca restrictiilor Covid, a ordonat demolarea acestora. Cu toate acestea, patronii de restaurante din zona au refuzat sa faca acest lucru, preferand sa incaseze amenzi semnificative decat sa renunte la acest tip de spatii.

In acest context, o acuza dura la adresa noii guvernari a fost lansata de Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania: „Partenerul numit Stat nu-si respecta promisiunile. De o luna jumatate de cand exista un nou minister nu am gasit un partener de dialog intrucat forma de organizare a noului minister este ambigua.

In concluzie, pare ca actualii guvernanti au cu totul alte prioritati decat rezolvarea situatiei HoReCa, de departe cel mai afectat sector de criza. Pana una-alta, insa, vor fi chemati in instanta de reprezentantii in domeniu pentru a da socoteala intr-un proces care ar putea sa coste statul roman jumatate de milliard de euro. Adica pe noi toti.