Romancele, pe piata muncii. Sectoarele dominate si lupta pentru egalitatea de sanse.

Romancele, pe piata muncii. Sectoarele dominate si lupta pentru egalitatea de sanse.

De Ziua Femeii-8 martie, punem in prim-plan femeile de pe piata muncii, rolul si abilitatile care le recomanda. In functii de conducere sau executie, in domenii cu specific feminin sau dominate de barbati, femeile din Romania au facut eforturi majore in ultimii zeci de ani pentru a se remarca. Astazi, Romania este pe primul loc in UE la femei in roluri de conducere. O analiza a platformei de recrutare online- BestJobs arata ca femeile din Romania sunt atrase mai mult de joburi cu profil umanistic sau care implica empatie si grija fata de ceilalti. 

 

Prudenta, stabilitate si responsabilitate- calitatile romancelor pe piata muncii 

In luna femeii, specialistii in recrutare BestJobs au analizat profilul candidatului feminin pe piata muncii. Romancele cauta stabilitate, aplica la joburi care se potrivesc pregatirii si abilitatilor, sunt interesate atat de salariu, cat si de pachetul de beneficii extrasalariale. 

In Romania, ponderea femeilor din totalul persoanelor incadrate pe piata muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Mai mult, in luna decembrie 2022, rata somajului pentru persoanele adulte (25-74 ani) a fost estimata la 4,4%  (4,1% in cazul femeilor si 4,6% al barbatilor), potrivit datelor INS. 

Ana Visian, Marketing Manager BestJobs: 

“Asa cum vedem si pe BestJobs, femeile au tendinta naturala de a alege joburi stabile, flexibile si aproape de domiciliu sau remote, pentru ca acest pachet le permite sa se ocupe de responsabilitatile casnice sau parentale de care se simt raspunzatoare intr-o mai mare masura. In contrast, barbatii isi permit mai usor sa petreaca ore peste program la birou si sa lupte pentru promovare, chiar si cu pretul implicarii mai reduse in activitatile gospodaresti sau cu copiii. Aceste tipare de comportament duc la segregarea profesionala si chiar daca in prezent nu exista limite referitor la ce poate realiza o femeie din punct de vedere profesional, lupta pentru avansarea in cariera este in continuare inegala”. 

Domeniile pentru care aplica femeile din Romania 

In ceea ce priveste impartirea sectoarelor de activitate, nu se mai defineste o limita clara intre barbati si femei, cum se intampla in trecut. Reprezentantele sexului frumos sunt la fel de bine pregatite ca si barbatii, in multe domenii. Totodata, evolutia societatii le permite astazi accesul in functii de conducere si in domenii cu specific masculin. 

Analiza BestJobs arata ca: un numar mai mare de femei lucreaza in domenii sau departamente unde abilitatile interpersonale, empatia si grija fata de ceilalti sunt esentiale, precum domeniul medical (pozitii de asistenti medicali, medici, farmacisti), Resurse Umane si Educatie (in special joburi de educatoare si pozitii in invatamantul primar). In anul scolar 2021-2022, rolul de cadru didactic in invatamantul preuniversitar a fost detinut in proportie de 82,4% de femei, asa cum 90% dintre asistentii medicali cu studii superioare in perioada 2010-2021 veneau tot din randul populatiei feminine, dupa cum arata datele Institutului National de Statistica. 

Alte domenii pentru care aplica preponderent femeile sunt Marketing & Comunicare, Suport Clienti sau alte pozitii administrative, iar cele mai multe candidate de pe platforma au experienta si in domenii precum Vanzari, Productie/ Logistica, Management, Administrativ, Transport, Turism si Financiar/ Contabilitate. 

In ceea ce priveste lupta pentru egalitatea de gen in pozitiile de conducere, inca din 2021, Romania ocupa un loc fruntas in Uniunea Europeana in privinta prezentei feminine in pozitiile executive (34%). 

Ziua Internationala a femeii

Ziua femeii este sarbatorita in fiecare an, la data de 8 martie. Aceasta zi aminteste realizarile femeilor in societate de-a lungul timpului, dar si lupta impotriva discriminarii si violentei, efortul depus pentru atingerea egalitatii de gen. Ziua Internationala a Femeii a fost adoptata in 1977, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU.