Romania, 2022-2030: reducerea cu 50% a deceselor in accidente rutiere

Romania, 2022-2030: reducerea cu 50% a deceselor in accidente rutiere

Guvernul Romaniei va investi 617 milioane de euro in Strategia Nationala Pentru Siguranta Rutiera (2022-2030).

Romania, in topul mortalitatii in accidente auto

Unul dintre jaloanele asumate de Romania prin Planul National de Redresare si Rezilienta vizeaza dezvoltarea unei strategii pentru siguranta rutiera, in contextul in cara tara noastra este pe primul loc in topul mortalitatii in accidente auto, la nivelul Uniunii Europene. Mai exact, in 2021, Romania inregistra 93 de decese la un milion de locuitori, fata de 44 decese la un million de locuitori, cat a fost media europeana. Tot din statisticile Comisiei Europene reiese ca pietonii reprezinta cea mai mare parte a victimelor, iar tinerii sunt mai susceptibili de a fi implicati intr-o coliziune rutiera fatala.

Pana in 2030, Romania si-a propus sa reduca cu pana la 50% numarul de decese si de raniri grave cauzate de accidentele rutiere. Pentru a atinge acest obiectiv, s-a pus la bataie suma de 617 milioane de euro, finantare asigurata prin PNRR si POT.

Strategia Nationala Pentru Siguranta Rutiera (2022-2030)

Guvernul a aprobat in sedinta din aceasta saptamana strategia care vine cu o abordare integrata si vizeaza printre altele introducerea unui sistem de management al vitezei, eficientizarea sistemului national de interventii in caz de urgenta, reducerea limitelor de viteza in anumite zone sau pe anumite drumuri, in functie de datele privind accidentele, intensificarea controalelor si campanii de informare.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat pe scurt reperele noii strategii, precum si sumele alocate pentru fiecare etapa in parte:

- Separarea cailor de trafic auto si pietonal prin denivelarea acestora: 447,5 milioane de euro;

- Masuri de siguranta pasiva (parapete rutier din beton, montarea parapetelor marginale cu cabluri pe DN 7C- Transfagarasan, DN 67 C – Transalpina, si alte sectoare de drumuri montane): 61,8 milioane de euro;

- Semnalizare, marcaje si amenajari rutiere: 50,45 milioane de euro;

- Digitalizarea elementelor de siguranta circulatiei (Sistem de Management al Semnalizarii Rutiere, Verticale, Orizontale si a Elementelor Pasive de Siguranta Rutiera, soft, dispozitive IT, achizitionarea a 1000 limitatoare de viteza, 300 radare mobile si 500 camere video conectate intr-un sistem integrat): 47,6 milioane de euro;

- Iluminat pe timp de noapte si dispoztive luminoase si reflectorizante: 10,2 milioane de euro.

Cauzele accidentelor rutiere grave din Romania

Potrivit datelor oficiale ale IGPR, anul trecut, pe soselele Romaniei, s-au produs aproape 5000 de accidente soldate cu decesul a peste 1700 de victime. Cele mai multe accidente mortale s-au produs pe drumurile nationale, unde au pierit 876 de persoane, in urma coliziunilor auto.

Principalele cauze care au dus la producere accidentelor rutiere grave, potrivit statisticilor de anul trecut sunt: indisciplina pietonilor; nerespectarea regimului legal de viteza; neacordarea prioritatii de trecere pietonilor; abaterile savarsite de biciclisti sau neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor.