Romania ar putea intra in primele 10 economii UE pana in 2030. Cum ne ajuta asta?

Romania ar putea intra in primele 10 economii UE pana in 2030. Cum ne ajuta asta?

O Romanie a carei economie sa se situeze intre primele 10 din Uniunea Europeana. Un vis frumos? Nu chiar, afirma Andrei Radulescu, director de Analiza Macroeconomica al Bancii Transilvania, citat de Agerpres. Conform acestuia, Romania are sansa ca pana la sfarsitul acestui deceniu sa intre in primele zece economii din Uniunea Europeana din perspectiva Produsului Intern Brut nominal.

Deficitul bugetar si imprumuturile, o combinatie mortala

Desi prognoza specialistului este bine argumentata, bazandu-se atat pe cifre concrete cat si pe experienta sa personala, situatia actuala nu lasa insa prea mult loc de optimism. Insusi premierul Romaniei, Florin Citu, a declarat recent, de altfel, ca revenirea deficitului in tinta de 3% agreata de Comisia Europeana, nu se va petrece mai repede de anul 2024. Asta inseamna, fireste, alte imprumuturi, in conditiile in care in anul 2020 Guvernul a batut toate recordurile la acest capitol.

Astfel, imprumuturile Guvernului dupa primele zece luni ale anului trecut ajungeau la 118,3 miliarde de lei din emisiuni de obligațiuni in valuta pe piata externa, precum si in lei sau valuta pe piata interna, inclusiv de la populatie. Iar daca luam in considerare si celelalte 4,6 miliarde de lei imprumutate de Guvern de la institutii financiare internationale, totalul urca la peste 120 de miliarde de lei numai in 2020.

Adaugati la toate acestea si recent incheiata luna ianuarie a anului curent, cand Guvernul a imprumutat 8,3 miliarde de lei, iar situatia pare tot mai problematica. Asa cum au avertizat nenumarati specialisti in repetate randuri, de altfel, in ritmul actual cresterea datoriei publice va depasi cu mult 50% din PIB in anul 2022.

Pentru a intra in top 10 economii UE in 2030, trebuie actionat acum

Iar asta nu este tot. Intrucat povara uriasa a salariilor bugetarilor si a pensiilor nu pare ca va scadea prea curand, chiar si in conditiile in care acestea din urma nu se vor mari decat la inceputul anului 2022, nu este clar pe ce se bazeaza optimismul domnului Andrei Radulescu: „Romania se confrunta cu o serie de oportunitati, nu doar de provocari. Si aici ma refer in principal la sansa de a adera la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, deci sansa Romaniei ca pana la jumatatea acestui deceniu sa intre in clubul tarilor dezvoltate, aspect care va avea impact semnificativ inclusiv asupra bunastarii”.

Este insa apartenenta la Organizatia sus numita o conditie suficienta pentru ca o tara sa intre in top 10 economii ale Uniunii Europene? Fireste ca nu. Pentru ca acest lucru sa se intample, economia unei tari trebui sa functioneze ca un mecanism foarte bine uns, incepand cu productia si terminand cu exporturile, lucru despre care stim deja ca nu este cazul in acest moment. Ceea ce nu inseamna, insa, ca nu ne dorim acest lucru, doar ca semnele nu sunt deloc incurajatoare in acest moment. Asadar, trebuie actionat in consecinta, prin corectiile necesare, acum.