Romania, pe podium la scaderea preturilor locuintelor in UE

Romania, pe podium la scaderea preturilor locuintelor in UE

Intr-un inceput de an in care romanii au nevoie de toate vestile bune posibile, o informatie pozitiva a fost comunicata ieri de Eurostat. Astfel, conform comunicatului institutiei, in trimestrul al treilea al anului trecut preturile locuintelor au crescut in majoritatea tarilor membre UE fata de trimestrul al doilea, exceptie notabila facand Cipru (-4,8%) si Romania (-2,6%).

Performanta statistica a Romaniei, insesizabila la nivelul pietei

Informatia vine in contextul in care aceasta scadere a preturilor comunicata de Eurostat este putin resimtita la nivelul populatiei. Ca o dovada in acest sens, directorul de marketing Imobiliare.ro declara chiar la inceputul anului, citat de Mediafax, faptul ca „In ciuda provocarilor ridicate de epidemia de Covid-19, pretentiile vanzatorilor au revenit pe o traiectorie ascendenta in ultima parte a anului trecut, acestea fiind, in momentul de fata, cu 2,2% mai mari comparativ cu inceputul lui 2020”.

Concret, in Bucuresti, una dintre principalele piete imobiliare ale tarii, asteptarile vanzatorilor de apartamente ajunsesera la 1425 euro/metru patrat util in decembrie 2020, in crestere cu 1,8% fata de sfarsitul lunii noiembrie. De asemenea, si in Cluj, o alta piata imobiliara importanta din Romania, pretul pentru metrul patrat util construit se mentinea in luna decembrie 2020 la nivelul lunii anterioare, mai precis 1840 euro.

Preturile locuintelor vor creste si in 2021, urmare a noilor reguli UE

Pe de alta parte, o veste mai putin buna este aceea ca preturile locuintelor noi ar putea creste cu pana la 15% in 2021, cand dezvoltatorii imobiliari vor trebui sa respecte noile cerinte de eficienta energetica. Concret, prin directiva Uniunii Europene, cladirile noi vor trebui ridicate si date in folosinta fara pierderi de energie, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii vor fi obligati sa investeasca in materiale conforme.

Spre exemplu, la izolatia exterioara cea mai eficienta este vata minerala, care este insa mai scumpa cu 25% decat polistirenul. De asemenea, sticla ferestrelor va trebui sa fie termoizolanta, iar centrala de bloc va fi impusa in defavoarea celei de apartament. Nu in ultimul rand, in noile cladiri cel putin 30% din energie va trebui sa fie regenerabila, adica obtinuta prin intermediul panourilor solare sau a pompelor de caldura. Automat, acest lucru inseamna ca preturile locuintelor nou construite vor fi mai mari, iar piata imobiliara se va orienta catre cladirile mai vechi.