Romania si-a facut temele…si nu prea, la capitolul PNRR. Ministerul Digitalizarii a ramas in urma.

Romania si-a facut temele…si nu prea, la capitolul PNRR. Ministerul Digitalizarii a ramas in urma.

Potrivit Planului National de Redresare si Rezilienta, 31 martie (finalul trimestrului I din 2022) este termenul-limita pana la care Romania trebuie sa indeplineasca 24 de jaloane si tinte in cadrul investitiilor si reformelor. La fel ca elevii in preajma examenelor importante, ministerele responsabile nu s-au grabit ci au mers pe varianta “ingrasa porcul in Ajun”. Astfel ca, luna martie incepea cu doar trei obiective finalizate, iar restul in lucru.

Pe repede-inainte au mai fost inchise intre timp cateva jaloane, iar la data de 30 martie, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene facea bilantul: dintr-un total de 24 de obiective, 11 sunt finalizate pana acum, miercuri au mai fost inchise 5, joi (ultima zi) vor mai fi inchise 6, si 2 au “dat cu rest”. Asta pentru ca tocmai ministerul care se lauda cu o “revolutie” in institutii in privinta digitalizarii s-a pierdut pe drum.

Cloud-ul guvernamental a ramas in stand-by

Ministrul Dan Vilceanu a prezentat degajat peisajul tintelor PNRR pe care Romania si-a asumat sa le atinga pana la incheierea primului trimestru din 2022. “Dintr-un total de 24 de jaloane, au fost inchise 11 pana astazi (n.r. miercuri). Astazi, in sedinta de guvern, au mai fost inchise inca 5 si raman 6 sa fie inchise maine (n.r. joi). Sunt acte care nu necesita intalniri ale Guvernului, sunt strict proceduri interne in anumite ministere, ramanand ca doua sa fie inchise in urmatoarele doua saptamani. Ma refer la jaloanele de la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, unde, asa cum stiti, exista cateva chestiuni sensibile in zona de cloud guvernamental, lucru care necesita o comunicare mult mai aplicata cu Comisia Europeana, astfel incat sa nu ne apucam sa facem demersuri care dupa aceea sa fie neagreate cu Comisia”.

Ce reprezinta cloud-ul guvernamental?

Pe scurt, o solutie prin care toate ministerele si agentiile guvernamentale sunt legate intr-o singura retea si ancorate intr-o singura baza de date interoperabila. Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei explica: “Cloud-ul guvernamental va oferi infrastructura necesara pentru toate institutiile care au obligatia sa preia si sa stocheze informatiile beneficiarilor de servicii publice, precum si sa le protejeze datele.

De asemenea, cloud-ul guvernamental are capacitatea de a optimiza functionarea tuturor serviciilor publice electronice din Romania”. Teoria ca teoria…practica ne omoara. Ca de fiecare data, Romania nu putea sa nu se impiedice si acum inainte de linia de finish.  Intrebat daca ar putea exista consecinte, avand in vedere ca aceste jaloane nu au fost duse la final pana la data limita, Ministrul Vilceanu s-a exprimat ca nu vor fi consecinte pentru ca “jaloanele pe care trebuie sa le inchidem la martie se refera la cererea de plata pe care o vom depune in octombrie”.

Ce alte tinte PNRR a finalizat Romania?

Printre jaloanele atinse pana la termenul-limita se numara:

- programul “Prima conectare” prin care va fi asigurata conectarea a 88.400 de gospodarii cu venituri mici la retelele de apa si canalizare

- strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025

- jalonul legat de capacitatilor de productie de carbune dezafectate

- operationalizarea unui task-force de la Ministerul Cercetarii si Digitalizaarii

- strategia de securitate cibernetica

-hotararea de guvern privind abandonul scolar

-reforma privind sustenabilitatea Pilonului de Pensii II;

- instrumentul financiar de fonduri pentru fondul de digitalizare, actiune climatica

-planul de actiune pentru utilizarea patrimoniului cultural in vederea sporirii competivitatii sectorului turismului din Romania.