Romania – stimulente reduse, consecinte negative peste medie. Cat de mult a lovit bugetul de stat pandemia de coronavirus

Romania – stimulente reduse, consecinte negative peste medie. Cat de mult a lovit bugetul de stat pandemia de coronavirus

Guvernul Romaniei se confrunta cu un spatiu fiscal limitat, altfel spus are putin loc de manevra pentru a lua masuri de orice fel care sa presupuna un volum mare de cheltuieli din banul public.

Deficitele gemene reprezinta o vulnerabilitate importanta a economiei nationale, atat cel de cont curent, cat si cel bugetar, impiedicand factorii de decizie sa poate lua masuri in vederea unor reforme economice, fara a afecta veniturile populatiei, si asa erodate de explozia facturilor la energie.

Deficitul bugetar al Romaniei este unul structural, nu de conjunctura, nivelul cheltuielilor publice mai mare decat cel al veniturilor incasate la bugetul de stat fiind o problema cu care tara noastra se confrunta de multi ani.

Peste deficitul structural a venit insa conjunctura nefavorabila a pandemiei de coronavirus, care a agravat si mai mult situatia.

Unul din cele mai scazute niveluri ale stimulentelor fiscale din UE

Trebuie amintit ca Banca Mondiala a apreciat ca guvernul roman a raspuns rapid crizei provocate de pandemie, furnizand stimulente fiscale de 4,4% din PIB in 2020. Este unul din cele mai scazute niveluri din UE, reflectand spatiul fiscal limitat.

Astfel, in urma crizei provocate de pandemie in 2020, veniturile obtinute din taxe si impozite in Romania au scazut cu aproape 3,6 miliarde de dolari (3,18 miliarde de Euro) in termeni reali, ajungand la 61,7 miliarde de dolari (54,6 miliarde de euro) in timpul pandemiei, de la 65,3 miliarde de dolari (57,78 miliarde de euro) inregistrate anul anterior, conform celui mai recent studiu despre nivelul taxelor la nivel mondial realizat de UHY, reteaua internationala de firme de contabilitate.

Acest declin de la nivelul veniturilor fiscale din Romania in 2020 (comparativ cu 2019) a fost de 5%, reprezentand un ritm mai alert comparativ cu media globala de 4%.

Studiul arata ca veniturile din taxe si impozite au scazut la nivel mondial cu 500 miliarde de dolari in termeni reali la 11,7 trilioane de dolari, in scadere de la 12,1 trilioane de dolari, valoare raportata in anul anterior.

Masurile care au redus veniturile bugetare

Romania a introdus o schema de scutire a TVA pentru  bunurile si echipamentele importate in vederea combaterii efectelor epidemiei de Covid si a eliminat penalizarile si dobanzile pentru impozitele si taxele achitate cu intarziere pana la finalul anului 2020, pentru a reduce povara asupra intreprinderilor.

Guvernul a pus la dispozitie si finantare pentru schema de somaj tehnic in valoare de 75% din salariu pentru a proteja angajatii.

Dar costurile suplimentare ale acestor masuri au generat un impact asupra finantelor publice din intreaga lume.

Specialistii UHY declara ca ramane de vazut daca Romania va creste in cele din urma taxele pentru a compensa veniturile pierdute in timpul pandemiei, asa cum au inceput sa faca si celelalte tari. Marea Britanie a crescut recent contributiile la sistemul de asigurari national, generand venituri suplimentare de 17 miliarde de lire pe an.

”Suntem optimisti in ceea ce priveste planul de Redresare si Rezilienta propus de guvern, insa este in continuare neclar daca acesta va fi suficient pentru a inabusi teama majorarii deficitului bugetar in timp ce ratele dobanzilor cresc in intreaga lume, precum si pentru a recupera veniturile anterioare pierdute fara mariri viitoare de taxe.”, a declarat Camelia Dobre, Managing Partner al UHY Audit CD SRL in Romania, potrivit sursei citate.

Veniturile, diminuare la nivel mondial

Studiul UHY arata ca veniturile fiscale inregistrate de 26 din 30 de tari au fost afectate. Tarile care au inregistrat printre cele mai mari scaderi includ Marea Britanie, unde veniturile fiscale au scazut cu 11% la 784 miliarde de dolari si Rusia care a raportat scaderi de 11% la 296 miliarde de dolari.

In cea mai mare economie europeana, Germania, veniturile din impozite au scazut cu 8%, la 858 miliarde de dolari in 2020.

In timpul pandemiei, guvernul german a introdus o serie de scaderi de taxe si impozite in speranta ca acestea vor stimula economia. Nivelul standard de TVA din Germania a fost redus de la 19% la 16% in ultimul an.

 Companiile din sectorul de catering, fara indoiala unul dintre sectoarele care a suferit cel mai mult din cauza Covid-19, au beneficiat de o reducere chiar mai mare a TVA, de la 19% la 7% in sectorul vanzarii de alimente.

China, minus 5% venituri din taxe si impozite

O alta economie importanta care a suferit din cauza scaderii veniturilor din taxe si impozite a fost China (a doua cea mai mare economie a lumii), unde veniturile au scazut cu 5% la 2,4 trilioane de dolari anul trecut.

China a recunoscut impactul pandemiei asupra intreprinderilor mici si astfel a introdus o serie de scutiri fiscale axate pe sprijinirea acestora.

Un exemplu este reducerea semnificativa a impozitului pe venit care a fost redus de la 25% la 5% anul trecut, pentru intreprinderile mici si micro cu venituri fiscale sub 1 milion RMB. In 2021, s-a anuntat ca acest nivel va fi redus si mai mult la 2,5%.

Si alte tari au avut parte de variatii considerabile in ceea ce priveste veniturile fiscale de anul trecut. Exemplul cel mai notabil este Turcia, unde veniturile din taxe si impozite au crescut cu 7%.

La polul opus se afla Filipine, care a inregistrat o scadere a veniturilor din taxe si impozite cu 13% in termeni reali, iar in Nigeria, cea mai mare economie din Africa, veniturile fiscale au inregistrat o scadere de 17%.