Romanii - ultimii la competente digitale si expusi in fata hackerilor

Romanii - ultimii la competente digitale si expusi in fata hackerilor

Romania are printre cele mai bune conexiuni la Internet, dar suntem ultimii cand vine vorba de competente digitale peste nivelul elementar. Romanii folosesc cel mai des internetul pentru retelele de socializare si apelurile video. La asta se adauga si utilizarea platformelor de vanzari si achizitii bunuri si servicii. In lipsa unei informarii corecte, a unei pregatiri si a unor cunostinte aprofundate, nu e de mirare ca tot mai multe persoane cad in plasa hackerilor. Dupa ce platforma OLX a intrat in vizorul escrocilor, de Ziua Sigurantei pe Internet, a lansat o campanie de informare si constientizare.

Romanul de rand si angajatul din institutii au doar cunostinte elementare

Statisticile sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste cunostintele romanilor in sectorul digital. Suntem pe ultimul loc in UE la capitolul competentele digitale peste nivelul elementar, doar 10% dintre persoane. Daca romanul de rand se rezuma doar la operatiuni uzuale pe internet, nici angajatii din tara noastra nu sunt mai bine pregatiti. Potrivit datelor Eurostat, Romania era pe ultimul loc in Uniunea Europeana in privinta participarii angajatilor la cursurile de educatie si training. La nivelul anului 2019, datele aratau ca 1,6% dintre angajati au urmat astfel de cursuri de formare profesionala, in timp ce media Uniunii Europene este de 14,8%. Ce fac romanii pe internet? Cei mai multi folosesc retelele de socializare (82%), potrivit unui studiu realizatde compania de consultanta Frames & Factory 4.0. Mai mult de jumatate sunt atrasi de apelurile video (67%). In schimb, la capitolul utilizarea serviciilor bancare online si cumparaturi online avem suntem pe treptele inferioare in raport cu statele membre ale UE. Problema este ca si atunci cand folosesc internetul pentru astfel de actiuni, romanii nu sunt informati si cad victime fenomenului de phishing.

Vizata de hackeri, OLX ia masuri

Un caz recent este cel al utilizatorilor platformei OLX care s-au plans ca le-au fost furate datele cardurilor. Pentru a veni in sprijinul lor, de Ziua Sigurantei pe Internet (9 februarie), compania, in parteneriat cu ING Bank Romania, lanseaza o campanie de constientizare si informare.

Theodor Filos, business manager OLX: "Am avut o medie lunara de 1.000 de solicitari primite de la clienti si am inchis, in ultimele 6 luni, peste 2.500 de site-uri clona, iar ,pentru solutionarea cazurilor, colaboram in mod constant cu Politia Romana. Astazi, de Ziua Sigurantei pe Internet, lansam un nou val de informare, impreuna cu ING Bank Romania, astfel incat tot mai multi consumatori sa cunoasca metodele de aparare impotriva atacurilor de phishing".

Iata cele 5 sfaturi transmise utilizatorilor, in cadrul campaniei:

Cinci sfaturi pentru protectia consumatorilor:

- Analizeaza cu atentie orice link primit prin retelele de socializare (Whatsapp, Facebook) si nu iti introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Ai grija ca adresa website-ului in bara de navigare sa inceapa cu https (si nu http), ceea ce inseamna ca este securizata.

- Tine minte intotdeauna: cardul bancar este un instrument de plata, nu de incasare. NU oferi datele (numar, data de expirare si CVV2) altor persoane care sustin ca iti vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodata cand trebuie sa primesti bani, iar daca trimiti codul, inseamna ca autorizezi, de fapt, o plata.

- Pastreaza conversatia doar pe chat-ul OLX si nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp.

- Nu accepta sa-ti dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vandut pe OLX. Platile prin livrarea prin OLX se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau in contul tau bancar).

- Uita-te dupa greseli de scriere. Mesajele frauduloase pot include greseli sau exprimari incorecte.