Războiul din Ucraina, amenințare pentru acordul GreenDeal? Un cunoscut analist economic spune că românii sunt cei mai loviți

Războiul din Ucraina, amenințare pentru acordul GreenDeal? Un cunoscut analist economic spune că românii sunt cei mai loviți

Profesorul de economie Mircea Coșea a avertizat joi seară, în cadrul unei intervenții telefonice la B1 tv, că războiul din Ucraina pune o mare presiune pe România, care s-ar putea confrunta cu niște situații extrem de problematice.

”Programul GreenDeal este în criză și nu a adus la data la care trebuia alternativa la gazul rusesc. Polonia și Germania s-au reîntors la cărbune.

Uniunea Europeană a inclus energia nucleară pe lista energiilor de tranziție, deci s-a făcut un pas înapoi în ceea ce privește GreenDeal.

Soluțiile cer timp, iar lucrurile nu sunt deloc clare.

Vă spun foarte sincer că în momentul de față nu am niciun element care să mă ducă la o idee cât de cât optimistă.”, a spus Mircea Coșea.

Perspectiva foametei        

”Prețurile vor crește la energie (electrică și gaze) și alimente, pentru că urmează niște situații foarte dificile.

Ucraina, un mare producător de mâncare – cereale, carne, îngrășăminte – iese din joc. Va fi o pierdere, cine o înlocuiește?

Rusia nu poate, noi am emis niște teorii din acestea optimiste, în sensul că devine România principalul producător de cereale – nu avem posibilitatea. Sigur, că am putea să avem un excedent de câteva milioane de tone, dar nu mai mult.

Va fi deci o foamete, nu în sensul lipsei de alimente, ci al creșterii prețurilor.

În momentul de față asistăm la o escaladare atât de puternică a conflictului, care pare local, dar nu este, care aduce o serie întreagă de elemente negative care cad pe capul nostru.

În principal al românilor, pentru că noi suntem singura țară din Europa care nu am rezolvat problema facturilor.”, a adăugat analistul economic.

Riscul dublării facturilor

”Deci, dacă la creșterea facturilor de până acum, se mai adaugă o dublare, ca urmare a prețurilor de astăzi, cum va mai fi economia României?

O țară care ar avea o anumită rațiune în conducere ar redeschide minele și ar spori producția de gaze.

Dacă aveam această rațiune nu închideam aceste mine când ni s-a spus să le închidem, pentru că nimeni nu le-a închis în Europa, doar noi. Dacă aveam un dram de rațiune, am fi pus în funcțiune gazul din Marea Neagră.

Faptul că de cinci ani de zile nu avem legea off-shore este un păcat extraordinar, acum am fi fost exportatori, nu importatori de gaze.

Conflictul din Ucraina va fi o presiune pe România ani de zile, apropierea de granițele noastre a unei zone de conflict va face să nu avem investiții străine cu carul, cum credem noi, pentru că e o zonă de risc.”, a explicat Coșea.

Agricultura, singura șansă a României

”Va trebui să existe o  prioritizare, pentru o anumită perioadă vor trebui reduse investițiile care nu sunt legate direct de necesitățile economiei de război în care am intrat.

 Nu am nicio informație în acest sens, dar mi-e teamă să nu ajungem la un acord cu FMI.

De două săptămâni, nu există nicio informație în legătură cu PNRR-ul.

România ar trebui să convingă la Comisia Europeană că acum a intrat într-o situație excepțională, din cauza conflictului și a refugiaților care vin din Ucraina, iar PNRR-ul poate fi renegociat în cazuri excepționale.

Dacă se va ajunge aici, ar trebui renegociat capitolul ”agricultură”, care este singura șansă a României pentru următorii 10-20 de ani.

Și ar mai trebui renegociat ceva și în privința industriei de apărare, pentru a reuși ce au făcut polonezii, ca cel puțin 18% din valoarea achizițiilor să fie pe offset (producție internă).

Sunt lucruri care se poat face, având în vedere că pe termen scurt vin mari probleme, greu de rezolvat.

Dacă în aprilie cresc prețurile facturilor încă o dată pe cât sunt acum, ne putem aștepta la niște lucruri foarte periculoase, la mișcări sociale care, într-o țară ce se află la graniță cu un război, nu sună deloc bine și nu se știe cum se pot termina.”, a conchis Mircea Coșea.