Salarii mici in retail. Ejobs: Jumatate dintre angajati castiga sub 3000 de lei

Salarii mici in retail. Ejobs: Jumatate dintre angajati castiga sub 3000 de lei

Retailul a fost marcat in permanenta de o constanta in ceea ce priveste oferta de locuri de munca. Chiar si in vremuri de pandemie, acest sector a facut fata cu brio, ba chiar companiile din retail au largit oferta de joburi, in conditiile unor incasari si a dezvoltarii business-urilor. Cu toate ca oferta este una bogata, retailul fiind, potrivit platformei online Ejobs, liderul pietei de recrutare din Romania, salariile angajatilor nu sunt atragatoare. O analiza a platformei arata ca mai mult de jumatate (53,8%) dintre angajatii din retail castiga sub 3.000 de lei net pe luna. Asta in timp ce, doar  6,5% dintre acestia castiga peste 7.000 lei net.

Salarii mici, dar castiguri din bonusuri si comisioane

Platforma a analizat datele introduse de peste 350.000 de salariati in Salario, comparatorul de salarii eJobs. Desi este un domeniu care a inregistrat cresteri, chiar si in anii marcati de pandemie si restrictii, remuneratiile angajatilor nu au suferit schimbari notabile.

Cele mai mari salarii medii nete din retail sunt pentru pozitiile: General Manager (14.300 lei), Risk Manager (12.000 lei), National Sales Manager (10.000 lei), Manager IT (8.600 lei) si Director Financiar (8.000 lei). Totusi, aceste posturi reprezinta doar o mica parte din paleta joburilor din retail. Partea semnificativa este reprezentata de posturile aflate pe treapta inferioara, posturi remunerate mult mai slab. Pozitiile cu cele mai mici salarii medii nete din retail sunt: Sef de tura (2.080 lei), Operator centru asistenta (2.000 lei), Lucrator comercial (2.000 lei), Asistent promotii (1.900 lei) si Casier (1.900 lei), potrivit datelor publicate de platforma.

Asta explica si dinamica joburilor din retail. Angajatii cauta aceste posturi doar in prima etapa a evolutiei lor profesionale, iar pe masura ce capata experienta pretentiile salariale cresc. In lipsa unei motivatii financiare, aleg sa renunte.

"Cei care raman in domeniu pot sa-si creasca semnificativ salariile, in functie de compania pentru care lucreaza si de dimensiunea ei. De exemplu, un director de vanzari poate castiga si 25.000 de lei net. In majoritatea cazurilor, la salariul de baza al celor din acest sector, se adauga bonusurile din vanzari", a afirmat Roxana Draghici, Head of Sales la eJobs Romania.

Orasele cu cele mai mari salarii in retail

Datele analizate de specialistii Ejobs arata ca in capital sunt cele mai mari salarii medii nete in sectorul retail- 3500 de lei. Clasamentul este urmat de orasele: Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea si Iasi, cu 3.000 lei net. Pe ultimele locuri in privinta salariilor incasate de angajatii din retail se afla orasele mici: Calarasi (1.996 lei), Drobeta Turnu-Severin (1.750 lei), Pascani (1.700 lei), Valenii de Munte (1.700 lei) si Petrosani (1.700 lei).