Schimbarile climatice si obligatiunile verzi aduc profituri uriase bancilor

Schimbarile climatice si obligatiunile verzi aduc profituri uriase bancilor

In timp ce multe banci au fost condamnate pentru ca au contribuit la criza climatica ajutand producatorii de combustibili fosili sa se finanteze de pe pietele de capital, industria bancara in ansamblul sau castiga mai multi bani din subscrierea vanzarilor de obligatiuni legate de ESG - environmental, social, governance.

Astfel, bancile au castigat comisioane de aproximativ 3,6 miliarde de dolari in 2021 din aranjarea vanzarilor de obligatiuni promovate ca instrumente de dezvoltare ecologica, sociala sau durabila pentru companii, guverne si alte organizatii, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Este mai mult decat dublu, fata de 1,6 miliarde de dolari pe care bancile i-au incasat pana acum in acest an din emiterea de obligatiuni pentru companiile de combustibili fosili.

”O cascada aparent inepuizabila de bani”

Statisticile ofera dovezi suplimentare despre ceea ce pare a fi o cascada aparent inepuizabila de bani care se revarsa in investitiile de mediu, sociale si de guvernanta. In acest an au fost emise aproximativ 750 de miliarde de dolari obligatiuni legate de ESG, comparativ cu 468 miliarde de dolari pe tot parcursul anului 2020, arata sursa citata.

Dar, daca aceste obligatiuni finanteaza efectiv ceea ce se spune ca finanteaza este o alta intrebare, arata Bloomberg, amintind  fenomenul in crestere al ”spalarii verzi de bani”, prin intermediul ESG, in contextul in care industriile se lupta sa calmeze guvernele si consumatorii tot mai atenti la consecintele schimbarilor climatice.

Analiștii spun ca, atunci cand vine vorba de banci, fac doar ceea ce sunt obisnuite sa faca: merg pe urma banilor.

”Cererea de obligatiuni ecologice nu va scadea in curand”

”Bancile de investitii sunt aproape intotdeauna conduse de ceea ce isi doresc clientii, iar cererea de obligatiuni ecologice nu va scadea in curand”, a declarat Jeff Harte, analist la Piper Sandler Cos., potrivit sursei citate.

Harte mai spune ca exista presiuni politice si de reglementare in crestere asupra industriei financiare pentru a face ceva in legatura cu schimbarile climatice și asta ofera, de asemenea,  un stimulent pentru a participa la ESG.

De exemplu, JPMorgan Chase & Co., cel mai mare subscriitor de obligatiuni din lume, este primul organizator de vanzari de obligatiuni pentru industria combustibililor fosili.

Dar, in ciuda rolului sau in asistarea acelor companii care sunt cele mai responsabile de incalzirea globala, chiar si institutia financiara JPMorgan a devenit mai dependenta de ESG.

Aproape 13% din activitatea totala de subscriere de obligatiuni a bancii din New York provine acum din emiterea de instrumente de datorie legate de ESG, potrivit datelor Bloomberg. Procentul a crescut fata de 5% anul trecut si doar 2% in 2018.

Inversare istorica

Pentru prima data, JPMorgan castiga mai multe comisioane totale din subscrierea obligatiunilor ESG - 223 milioane dolari pana acum in 2021 - decat din aranjarea vanzarilor de obligatiuni pentru companiile cu combustibili fosili - 94 milioane dolari.

Prin comparatie, in 2016, creditorul condus de CEO-ul Jamie Dimon a incasat 16 milioane de dolari din vanzarile ESG si 107 milioane de dolari din vanzarile de obligatiuni pe combustibili fosili, arata datele Bloomberg.

Ce se intampla la JPMorgan este reflectat in cea mai mare parte a industriei: BNP Paribas SA - gigantica banca franceza genereaza acum 21% din comisioanele sale globale de subscrierea obligatiunilor ESG, comparativ cu 1% recent, in urma doar cu cinci ani.

Printre cele mai mari banci din lume, Credit Agricole SA, cu sediul la Paris, se concentreaza cel mai mult pe ESG, 31% din subscrierea de obligatiuni din acest an provenind din acea parte a pieței.

La  Citigroup Inc. , procentul este de 11%, dar a crescut de la 0,5% in 2016.

Ce este bun pentru mediu e bun si pentru profitul bancilor

Mike Mayo, analist la Wells Fargo Securities, a declarat ca se asteapta ca situatia sa continue si chiar sa se accentueze.

”Acestea sunt zile foarte timpurii pentru facilitarea finantarii ESG si a schimbarilor climatice”, a spus el. ”În termeni de baseball, suntem la prima repriza.”, a adaugat.

Totusi, chiar daca toate acele obligatiuni ar finanta cu adevarat initiative ESG solide, lumea ar avea nevoie de cinci ori mai multi bani pentru a avea un impact pozitiv asupra perturbarilor climatice. Iar bancile, a spus Mayo, sunt mai mult decat fericite sa ajute la realizarea acestui lucru.

“Realitatea este ca ceea ce este bun pentru mediu si societate poate fi bun si pentru profitabilitatea bancilor”, a adaugat analistul financiar.

“La urma urmei, aici vorbim despre institutii cu scop lucrativ.”, a conchis el.