Scoala incepe cu statistici dramatice. “Romania educata”, pe primul loc la abandon scolar. 42% dintre elevi, analfabeti functional

Scoala incepe cu statistici dramatice. “Romania educata”, pe primul loc la abandon scolar. 42% dintre elevi, analfabeti functional

Astazi, a sunat clopotelul de inceput de an scolar pentru 2,9 milioane de elevi. In timp ce numaram bobocii, ar trebui sa privim cu ingrijorare si la cifrele reale care definesc “Romania educata”. Cati dintre elevii care au pasit astazi pragul scolilor vor termina studiile? Nu putem stii, dar stim cert ca avem cea mai mare rata a abandonului scolar din Uniunea Europeana, ca printre noi sunt cel putin 135.000 de romani analfabeti si ca scoala romaneasca avea la cea mai recenta analiza 42% dintre elevi analfabeti functional.

 

Scoala romaneasca: „Intra cine vrea, ramane cine poate”

Suna dur, dar realist. Dincolo de entuziasmul dascalilor, parintilor si milioanelor de elevi, la inceput de an scolar, se afla o realitate la care ne este rusine sa privim, dar pe care o putem schimba doar cu masuri concrete, investitii in scoli, formarea profesorilor si adaptarea programei scolare in acord cu noile generatii si noile cerinte de pe piata muncii.

Pana atunci, Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana dupa rata abandonului scolar. Potrivit datelor Eurostat, in 2022, ponderea tinerilor romani care au parasit devreme sistemul de educatie si formare a fost de 16%, pe cand media Uniunii Europene a fost de 10%.

La nivelul U.E, obiectivul principal este reducerea abandonului scolar la sub 9% pana in 2030. Pentru unele tari poate deveni realitate in urmatorii 7 ani, altele sunt deja foarte aproape de aceasta tinta sau au atins-o, Romania este departe.

Datele oficiale arata ca cele mai scazute ponderi ale abandonului sistemului de invatamant s-au inregistrat in Croatia (2%), Irlanda, Slovenia si Grecia (4%), Polonia si Lituania (5%). De cealalta parte a baricadei, cele mai mari ponderi au fost inregistrate in Romania (16%), Spania (14%), Ungaria (12%).

Optsprezece state au atins deja tinta pentru 2030, printre care Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franta, Croatia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Tarile de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia.

Educatia, incotro? Romania analfabetilor functionali

Si daca analizam mai atent, problema ca pierdem pe drum mii sau zeci de mii de elevi anual nu este singura realitate dureroasa a Romaniei. Cei care raman in sistem nu au intotdeauna un viitor in fata. Asta pentru ca scoatem analfabeti functional pe banda rulanta. Nu o spunem noi, o arata cifrele oficiale, analizate chiar de Ministerul Educatiei.  Raportul National de Literatie, editia 2023, intocmit de o platforma educationala, in colaborare cu Ministerul Educatiei arata ca din cei 15.000 de elevi, cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani, care au participat la acest studiu: 11% au fost incadrati in categoria "functional", adica inteleg pe deplin sensul unui text, iar 42% dintre ei au fost incadrati la categoria "nefunctional" …adica sunt analfabeti functional (persoanele care stiu sa citeasca, dar nu inteleg ceea ce au citit; persoane care pot sa reproduca verbal sau in scris un text, dar nu il inteleg suficient pentru a-l folosi ca resursa intr-o actiune).

Si daca cei din sistem mai au totusi o sansa, daca ne trezim la realitate si schimbam ceva concret in sistemul de invatamant, unii sunt la mila sortii. Vorbim despre cei 135.000 de romani declarati analfabeti.

Cele mai multe persoane de peste 14 ani care nu stiu sa citeasca si sa scrie sunt in Giurgiu, Braila, Calarasi si Mures. Cei mai putini au fost inregistrati in Gorj, Arges si Bistrita Nasaud, potrivit datelor INS.

N-au carte, n-au parte…de un nivel de trai decent, de un loc de munca, de un venit constant si lista lipsurilor poate continua.