Scoala online are un pret: meditatii tot mai multe si tot mai scumpe

Scoala online are un pret: meditatii tot mai multe si tot mai scumpe

Solutia mutarii cursurilor in online, ca urmare a pandemiei COVID-19, ii costa scump pe elevi si parinti. Invatamantul de la distanta a venit la pachet cu multe goluri pentru elevi. Unii au ramas in urma cu materia, altii au trecut prin lectii ca „gasca prin apa”, parintii se arata tot mai nemultumiti de cunostintele acumulate si in aceste conditii solicitarile pentru ore particulare au crescut. Cererile s-au inmultit in special in randul elevilor din anii terminali pe care ii asteapta examene si evaluari. Acestia simt nevoia unor explicatii amanuntite, a unei monitorizari atente si a pregatirilor mai intense pentru materiile de examen. Cresterea cererii a dus insa si la majorarea preturilor pentru orele de meditatii. Buzunarul parintilor este cu atat mai afectat cu cat sunt mai multi copii in familie si bugetul pentru orele de pregatire particulara creste. Si statul va deconta sume considerabile ca urmare a impactului negativ al scolii online. Ministerul Educatiei implementeaza sistemul orelor remediale, tot un fel de meditatii, pentru care fiecare profesor va fi remunerat cu 100 lei/ora. 

Romana, matematica si limbile straine- in topul materiilor pentru care se cer meditatii

Mai intai statul a intarziat achizitia si distribuirea tabletelor si abonamentelor de internet, iar parintii au fost nevoiti sa acopere acest neajuns. Cand situatia s-a ameliorat, au aparut si primele efecte ale scolii online. Elevii au realizat sa nu reusesc sa inteleaga de la distanta notiunile prezentate de profesori, altii au ramas in urma cu materia, s-au simtit tot mai depasiti de situatie. Astfel a aparut nevoia de meditatii pentru tot mai multi elevi.

Pandemia a dus la cresterea cererii, dar si a preturilor. Pentru o sesiune de doua ore, un parinte scoate din buzunar de la 50 de lei pana la 120 de lei, in functie de oras, profesor si materie. In provincie, meditatiile la matematica si limba romana incep de la 50 de lei. In capitala, orele particulare sunt mai scumpe: de la 100 de lei in sus. Sunt mai scumpe meditatiile pentru biologie, chimie, germana sau informatica. Aceste materii se numara insa printre disciplinele de examen ale elevilor. Unii dascali ofera si discount, daca elevul cere mai multe ore. Mai ieftine sunt orele de pregatire la centrele de meditatii. Aici incep si de la 40 lei/sesiune, dar dezavantajul este ca profesorul nu se dedica doar unui elev, ci unui grup. Daca parintele opteaza pentru meditatii in regim individual, pretul creste.

Decalajul rural-urban

Parintii au sesizat primii efectele scolii la distanta. Si au luat masuri pe cont propriu. Iulian Cristache este presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania si tata la randul sau. Spune ca fiica lui a terminat clasa a VIII-a in 2020 si odata cu implementarea scolii online din cauza pandemiei a resimtit efectele. In primul an de liceu, aceasta nu a mers nici macar o zi la cursuri, din cauza regulilor generate de evolutia epidemiologica. Acesta a vorbit pentru RisCo despre decalajul urban-rural si triplarea industriei meditatiilor in ultimul an.

De un an de zile nivelul de competente al elevilor este unul mai mic de mediu, iar acest lucru reiese din discutiile cu parintii si profesorii. Invatamantul online trebuie analizat pe doua segmente: rural si urban. In mediul urban multi parinti sunt multumiti pentru ca sunt scoli cu resursa umana buna, cu resurse materiale, care au dispus de echipamente inca de la inceputul scolii online, iar parintii s-au implicat. Fie au pus la bataie resursele financiare pentru a le oferi copiilor meditatii, fie s-au implicat efectiv in sprijinirea si monitorizarea lor. De aceea, in urban, au fost si parinti care atunci cand scolile s-au redeschis au preferat sa tina in continuare copiii acasa. Pentru ca au vazut o evolutie buna. La polul opus, in mediul rural este un adevarat dezastru. Sunt copii care nu au interactionat deloc in scoala online. Ganditi-va ca primele tablete au venit in octombrie-noiembrie, altele in decembrie. Din martie anul trecut cand s-a trecut la scoala online si apoi in septembrie s-a revenit putin, dupa care s-au inchis scolile iar, acesti elevi au fost multi dintre ei rupti de sistemul de invatamant. Mai este si problema resursei umane. Unii profesori din mediul rural au inteles sa predea citindu-le, fara interactiune, altii au predat asincron. Unii au inteles sa faca poze cu telefonul, sa le trimita elevilor, iar copilul sa se instruiasca singur. Bineinteles ca parintii care si-au permis au investit in meditatii. Unii s-au si imprumutat ca sa plateasca aceste ore. S-a dublat sau poate chiar s-a triplat industria meditatiilor, bineinteles la dorinta parintilor”.

Pe langa faptul ca sunt costisitoare, meditatiile au ridicat si probleme de etica.

Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania:

„Greseala majora a fost ca unii parinti au acceptat sa plateasca pentru meditatii online pentru copiii lor. Acestea sunt practic inutile. O alta nemultumire este ca nu mi se pare normal ca profesorul sa faca meditatii cu elevii de la clasa. De altfel, acest lucru este interzis de Codul de etica. Se practica in continuare”.

Orele remediale- „meditatii” pentru care deconteaza statul

Pentru ca Romania nu a reusit sa puna la punct un sistem de invatamant eficient, acum platim cu varf si indesat. Si autoritatile au observat problemele cu care s-au confruntat elevii in online, lipsa resurselor si dascali nepregatiti, asa ca vor sa amortizeze efectele invatamantului de la distanta cu ore remediale. Numai ca si acestea costa. Le decontam tot din banii nostri, de la bugetul de stat.

Potrivit Ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, peste 225.000 de elevi s-au inscris pentru a urma ore remediale, iar acestia vor putea participa fizic la ore, daca localitatea are o incidenta mai mica de 6 la mie. Cei mai multi elevi inscrisi sunt din invatamantul liceal. Orele remediale sunt incluse in programul „Scoala dupa scoala”, iar profesorii sunt platiti. Fiecare dascal va primi 100 lei brut/ora. Cursurile au inceput saptamana aceasta, iar solicitarile se pot face in continuare. In grupe sunt prevazuti  12 elevi.

Orele remediale vor fi bune daca se respecta proiectul si vor fi sustinute fata in fata in mod obligatoriu. De la distanta, proiectul ar fi fost inutil. Important este sa fie resursa umana buna, iar profesorii chiar sa-si dea interesul, sa interactioneze cu elevii, sa le observe golurile si sa-i ajute sa ajunga cu materia la zi”, a precizat Iulian Cristache, despre orele de recuperare.

Obligatoriu, garantat de Constitutie, invatamantul gratuit costa din ce in ce mai mult in Romania.