Sentimentul economic s-a prăbușit în martie în Uniunea Europeană. Principalii parteneri ai României, cele mai pesimiste așteptări

Sentimentul economic s-a prăbușit în martie în Uniunea Europeană. Principalii parteneri ai României, cele mai pesimiste așteptări

Încrederea oamenilor de afaceri și a consumatorilor în economiile europene s-a deteriorat considerabil în martie 2022, prima lună măsurată de statistici după începerea războiului din Ucraina.
În Italia și Germania, principalii parteneri comerciali ai României, sentimentul economic a consemnat printre cele mai puternice degradări din Uniunea Europeană.


În plus, atât în Germania, principalul partener economic al României, cât și în ansamblul zonei euro, sentimentul economic s-a prăbușit la nivelul înregistrat în martie-mai 2020, luni de maximă incertitudine, urmate de cea mai puternică prăbușire din istorie a economiei europene, consemnată pe fondul închiderii economiilor din cauza pandemiei de coronavirus.


Companiile germane se așteaptă la ce e mai rău


Astfel, indicele sentimentului economic s-a prăbușit în Germania în martie, la cea mai joasă valoare atinsă de la debutul pandemiei de coronavirus, în 2020, și până în prezent, ca urmare a invaziei ruse din Ucraina, care a aruncat prețurile energiei în aer și a a adus nori negri asupra perspectivelor economice.


Indicele legat de perspectivele economice a ajuns la valoarea de 85,1 puncte în martie, de la 98,4 puncte în februarie. Și indicele condițiilor economice curente a consemnat o scădere, dar nu de asemenea amploare.


”Încrederea în economie s-a prăbușit în Germania. Companiile germane se așteaptă la vremuri foarte dificile.”, a declarat Clemens Fuest, președintele institului Ifo din Munchen, care realizează sondajul statistic legat de sentimentul economic, potrivit Bloomberg.


Date similare publicate săptămâna aceasta de Comisia Europeană indică o prăbușire a sentimentului economic în toate cele 19 țări ale zonei euro.


Pesimism și în Italia


Indicatorul confidenței a scăzut în martie pentru zona euro la valoarea de minus 18,7 puncte, de la minus 8,8, cât era în februarie.


Este a șasea lună consecutiv în care încrederea oamenilor de afaceri în economia zonei euro se degradează, dar cea mai puternică prăbușire din marie 2020, luna în care a fost anunțată închiderea economiilor europene, în contextul pandemiei de coronavirus.


Și în Italia, al doilea mare partener comercial al României, alături de Germania, sentimentul economic s-a prăbușit în martie.


Astfel, sentimentul economic s-a deteriorat până la 105.4 puncte în martie 2022, în comparație cu 107,9, în luna anterioară, potrivit oficiului italian de statistică. Atât pe partea de consum, cât și de industrie, sentimentul economic a atins cele mai scăzute valori din ianuarie 2021 în Italia.


Războiul din Ucraina îi face pe majoritatea specialiștilor să facă prognoze vizând reducerea ritmului de creștere economică, în același timp cu o nouă creștere a inflației, pe măsură ce piețele energiei și comerțul internațional suferă sincope.


Pachet social de 15 miliarde de euro în Germania


Guvernul german a anunțat un pachet social suplimentar în valoare de 15 miliarde de euro pentru a sprijini populația lovită puternic de prăbușirea puterii de cumpărare, precum și afacerile locale.
Pachetul include o plafonare temporară a prețurilor combustibililor, ajutor financiar cu caracter extraordinar către gospodării și subvenționarea transportului public.


Inflația și războiul atârnă ca niște pietre de moară de gâtul industriei manufacturiere, pe măsură ce întreruperile din lanțurile de aprovizionare se prelungesc iar cererea la export dispare.


Germania a anunțat că dorește să rupă rapid dependența de importurile de combustibili fosili din Rusia, propunându-și ca țintă finalul acestui an pentru a opri cumpărarea de petrol și cărbune din Rusia și jumătatea anului 2024 pentru stoparea importului de gaze.