Tati de succes. Sau cum sa impaci jobul cu familia

Tati de succes. Sau cum sa impaci jobul cu familia

Aproape toti tatii sunt preocupati de obtinerea succesului atat in cariera, cat si in viata personala.

Dar cum poti obtine un echilibru sanatos intre cele mai importante doua aspecte din viata ta?

Potrivit unui studiu recent, realizat de catre Boston College’s Center for Work and Family, exista trei tipuri de tati care lucreaza in mediul privat. Raspunsurile oferite au conturat existenta a trei tipuri de categorii:

- Tatii egalitari: sunt cei care cred ca ingrijirea copilului este o responsabilitate care se imparte la doi, intre tata si mama

- Tatii traditionalisti: sunt tatii care nu cred in egalitate, intrucat femeia trebuie sa isi asume mai mult importanta acest rolului, in ceea ce priveste cresterea copilului

- Tatii moderati si nehotarati: cred ca responsabilitatile trebuie sa fie impartite la doi, dar nu stiu cum sa realizeze acest lucru

Tu in ce categorie te afli? Si, cel mai important, cum jonglezi intre cele doua lumi?

Studiul a analizat mai multe aspecte, referitoare la cele trei tipuri de categorii. Gradul de satisfactie in viata si la job, cat si natura conflictelor generate de inexistenta unui echilibru intre cele doua au revelat cateva concluzii interesante.

Se pare ca cel mai fericit grup a fost primul, al tatilor egalitari. Singura problema era volumul de munca pe care tatii il aveau in grija, atat la job, cat si acasa. Apoi, urmeaza cel de-al doilea grup: al traditionalistilor. Tatii din categoria nehotaratilor sunt, aparent, cei mai nefericiti!

Lucrez cu angajati care sunt tati, din toate colturile lumii, iar studiul mi s-a parut  mai mult decat pertinent.

De ce sunt fericiti tatii egalitari? Pentru ca traiesc in concordanta cu prioritatile lor. Desi, de obicei, laud virtutile mariajelor egalitare (o rata mai mica a divortului, venit mai mare, mosteniri mai bune lasate copiilor), si tatii traditionalisti urmeaza un anume drum spre succes. De obicei, cei cu cariera mai buna au si sprijinul unui partener de viata care se ocupa de copii si treburi domestice.

In schimb, tatii nehotarati nu duc o viata foarte usoara, pentru ca se lupta cu bariere legate de finante, familie, si la job au o structura mai inchisa si limitata.

In cartea mea, The Working Dad’s Survival Guide: How to Succeed at Work and at Home, construiesc un plan pentru ca tatii nehotarati sa stie cum sa isi evalueze corect prioritatile, in favoarea unui echilibru intre job si familie.

Urmatoarele sfaturi va pot fi de folos daca nu ati gasit un echilibru intre viata personala si job:

  1. Poarta discutii oneste, deschise cu partenerul de viata despre prezent, dorinte, si cum puteti imbunatati viata de familie.       
  2. Analizati-va obiectiv si dur situatia financiara, pentru ca acest lucru va poate oferi solutii sau optiuni pentru o mare schimbare
  3. Incepeti cu obiective micute. 2-3 pe saptamana, pentru a avea mai mult timp. Realizati un calendar cu activitati care va fac placere in cuplu: o seara de miercuri pentru jocuri de societate, ziua fara TV, seara in care mergeti si vedeti un film. Fericirea vine din experienta lucrurilor marunte!
  4. Reevaluati situatia de la munca. Poate aveti cum sa beneficiati de un program mai flexibil la munca. Vorbiti cu sefii si cereti-le chiar sa lucrati de acasa in unele zile! Ce ati spune chiar de o zi de vineri libera, o data pe luna? Negociati si poate veti avea noroc!
  5. Puneti-va in centru. Ingrijiti-va si pe voi. Timpul petrecut cu prietenii sau facand sport este o minunata alegere pentru a creste starea de bine in doi! In plus, veti crea un obicei sanatos care va va lega relatia.
  6. Faceti-va prieteni la job care sa va ofere sfaturi despre viata de familie si ingrijirea copiilor. Multi tati nu vorbesc cu nimeni despre provocarea de a fi parinte, iar socializarea este un ajutor uimitor!

Cred ca toti tatii isi doresc sa fie oameni de succes, dar si parinti excelenti. Putem obtine acest lucru daca stim cum sa ne prioritizam eficient responsabilitatile si sa ne organizam ziua.

O viata de familie fericita ne ofera si motivatie, pentru a fi cat mai energici la job!

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn! 

 

Sursa: Success.com

Traducere: Diana Petroiu