Sfaturi utile. 3 relatii nesanatoase pe care le ai cu banii si cum le tratezi.

Sfaturi utile. 3 relatii nesanatoase pe care le ai cu banii si cum le tratezi.

Cand vine vorba despre gestionarea resurselor financiare, multi dintre noi facem greseli majore. De la “banii sunt facuti sa circule” la “pus deoparte bani albi pentru zile negre”, limba romana are o gama larga de expresii care definesc relatia cu banii, multe dintre ele cu sens peiorativ. Obiceiurile financiare se invata, iar atitudinea noastra fata de bani trebuie sa fie una sanatoasa, bazata pe disciplina, planificare si echilibru…pentru a nu “ajunge la sapa de lemn”. Iata 3 relatii nesanatoase pe care le ai cu banii si cum le tratezi.

 

Teama de a ramane fara bani

Cu siguranta cunoasteti persoane care evita pe cat de mult posibil cheltuielile, pun deoparte orice leu si se feresc sa faca investitii, de teama de a nu ramane fara bani. Desi economiile sunt recomandate, trebuie sa existe permanent un echilibru financiar. Banii pusi deoparte se devalorizeaza, din cauza inflatiei. Investitiile sunt importante, aducatoare de venituri suplimentare si nu ar trebui sa te sperie. Atat timp cat sunt facute calculat, cu o strategie si riscuri asumate.

Cheltuielile impulsive

Reprezinta una dintre relatiile cele mai toxice pe care le avem cu banii. Fara control si planificare, riscam sa ajungem in pragul falimentului personal. Cheltuielile impulsive reprezinta un obicei tot mai des intalnit. Se manifesta mai ales in perioadele infloritoare din punct de vedere financiar. Exista tendinta ca atunci cand avem resurse financiare mai multe, sa cheltuim fara limita. Cheltuielile impulsive se trateaza cu educatie financiara si eventual un psiholog. Este important sa analizam si sa intelegem care este motivul pentru care tindem sa cheltuim in exces, care sunt circumstantele, care sunt efectele. Pasul urmator este planificarea: cat alocam cheltuielilor de intretinere, cat punem deoparte, ce sume alocam pentru satisfacerea unor dorinte.

Indatorarea excesiva

Este un alt comportament toxic, in relatia cu banii. Imprumuturi la rude si prieteni, credite la banca, carduri de cumparaturi folosite in exces, toate acestea reprezinta manifestari ale unei atitudini financiare nesanatoase. Atentie! Se adauga si un alt comportament des intalnit si anume evitarea achitarii facturilor, darilor (taxe, impozite, amenzi etc). Acestea reprezinta tot datorii, catre companii care furnizeaza servicii sau catre bugetul de stat. In timp, acumulate, duc la criza financiara personala. Cum se trateaza? Prin cumpatare si disciplina.