Situația financiară a românilor se deteriorează rapid: Peste o treime dintre ei nu reușesc să își plătească lunar facturile

Situația financiară a românilor se deteriorează rapid: Peste o treime dintre ei nu reușesc să își plătească lunar facturile

Situația financiară a populației se deteriorează rapid în România, pe fondul exploziei prețurilor din energie și al facturilor tot mai greu de suportat.

Peste 40% dintre români consideră că situația lor financiară se va deteriora în perioada următoare, în condițiile în care aproape jumătate dintre spun că deja o duc mai rău în 2022, în comparație cu anul trecut.

Mai mult de un sfert dintre ei se tem de creșterea prețurilor la energie, având în vedere că peste o treime dintre români spun că nu reușesc în fiecare lună să își plătească facturile, reiese dintr-un sondaj publicat de CEC Bank.

Principalele motive de îngrijorare

În topul motivelor de îngrijorare ale românilor, pe lângă prețurile la energie (24,7%) se află și riscul extinderii conflictului din Ucraina (19,8%).

Urmează riscurile la adresa sănătății în contextul pandemiei COVID-19 (16,3%).

Creșterea inflației și impactul asupra veniturilor și economiilor îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenți, iar o potențială penuria de alimente – pe 12,5% dintre ei, arată sursa citată.

Potrivit sondajului prezentat de CEC Bank, 49,4% dintre români consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare.

La întrebarea cum apreciază situația financiară în 2022 față de anul trecut, 49,4% din respondenți afirmă că aceasta s-a înrăutățit, 41,5% apreciază că situația lor financiară a rămas la fel și doar 9,1% consideră că s-a îmbunătățit.

Perspective puțin îmbucurătoare

În ceea ce privește perioada următoare, 42,3% cred că o vor duce mai rău în viitor și doar 28,3% se așteaptă ca situația lor financiară să se îmbunătățească, iar 29,3% nu preconizează că vor apărea modificări.

Întrebați dacă au schimbat bani la începutul lunii martie, pentru a avea valută în numerar în casă, 20% dintre respondenți spun că au făcut asta, în contextul în care, piața din România s-a confruntat cu o creștere a cererii de numerar de valută în primele zile de după izbucnirea conflictului armat din Ucraina.

Creșterea prețurilor la energie este principalul motiv de îngrijorare în perioada următoare, pentru 24,7% dintre respondenți, de trei ori mai mulți decât cei care sunt preocupați că și-ar putea pierde locul de muncă.

Această îngrijorare este fundamentată în contextul în care cheltuielile cu locuința și utilitățile au o pondere însemnată în bugetul românilor: 45,9% dintre respondenți spun că alocă acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar, în timp, ce doar 10,3% dintre români alocă lunar mai puțin de 20% din venituri cheltuielilor locative.

Unul din zece români, probleme cu facturile în fiecare lună

Foarte important, 35,6% dintre respondenți spun că nu reușesc în fiecare lună să-și plătească facturile, iar dintre aceștia, circa 10,1% întâmpină probleme în fiecare lună.

Sondajul privind situația financiară a românilor a fost realizat de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna martie, pe un eșantion de aproape 1.400 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.

Dintre respondenți, 60,3% sunt salariați, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% - sub 2.500 de lei lunar.

De precizat că 38,1% dintre cei chestionați  au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, 36% au studii superioare și puțin peste 13% studii postuniversitare.