Statul roman se imprumuta din nou de la populatie

Statul roman se imprumuta din nou de la populatie

Nici nu s-a incheiat bine prima emisiune de titluri de stat pentru populatie, lansata de Ministerul Finantelor Publice in a doua jumatate a lunii iulie, ca statul roman se pregateste pentru cea de a doua. Astfel, incepand de luni, populatia va putea, practic, sa imprumute din nou statul roman contra titlurilor de stat Fidelis, ce vor fi disponibile atat in lei, cat si in euro. Oferta se va derula in perioada 9 - 27 noiembrie 2020.

Titlurile de stat, listate automat la Bursa de Valori

Daca in prima transa de imprumuturi Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populatie peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei, respectiv 168,4 milioane euro), acum institutia spera la o performanta similiara. In acest sens pune la dispozitia viitorilor investitori titluri de stat in valoare de 100 de lei pentru emisiunea in lei (cu dobanzi cuprinse intre 3,5% si 4%) si 100 de euro (cu dobanda de 1,85%) pentru emisiunea in euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Titlurile de stat vor fi puse in vanzare prin BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR si BRD si vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucuresti. Practic, asta inseamna ca fiecare cetatean care alege sa imprumute statul roman contra unui titlu de stat Fidelis, devine automat investitor pe piata bursiera.  

Titluri de stat versus dobanzi bancare

Titlurile de stat ofera mai multe avantaje comparativ cu dobanzile oferite de banci, din ce in ce mai mici de altfel de la debutul pandemiei. Astfel, titlurile de stat ofera un venit neimpozabil, spre deosebire de banii depusi la banca, pentru care se retine un impozit de 10%. Avand in vedere ca, date fiind conditiile economice actuale, exista banci care au redus dobanzile oferite populatiei pana la un infim 1%, este evident ca detinatorii economiilor respective nu se vor alege cu prea mult la momentul scadentei dobanzii la termen. Nu in ultimul rand, titlurile de stat nu au comision de subscriere si pot fi tranzactionate oricand din momentul listarii la bursa, fara a se astepta maturitatea acestora.  

Cateva concluzii privind iesirea MFP cu noi titluri de stat

Imprumutul statului prin titluri de stat de la populatie nu este ceva neobisnuit, dar, in conditiile deficitului bugetar prognozat de Comisia Europeana in cazul Romaniei, de 10,3%, este clar ca Guvernul se pregateste sa umple visteria statului inainte de inchiderea anului fiscal. Totodata, se poate remarca faptul ca, desi dobanda la titlurile de stat Fidelis este mai mare decat cea oferita de banci, ea ramane totusi sub cea oferita anul trecut prin programul Tezaur, care se ridica pana la 5%. Ceea ce nu inseamna altceva decat ca statul roman doreste sa obtina mai mult oferind mai putin.