Studentii romani, in top la invatarea limbilor straine. Topul celor mai studiate limbi straine in UE

Studentii romani, in top la invatarea limbilor straine. Topul celor mai studiate limbi straine in UE

Avantajele invatarii unei limbi straine sunt numeroase. De la dezvoltarea vocabularului si accesul la informatii, imbunatatirea memoriei si a concentrarii, cunoasterea unei limbi straine se poate dovedi extreme de utila in vacante, dar si la  momentul in care iti cauti un loc de munca. La acest capitol, Romania ocupa un loc fruntas. Tinerii din Romania sunt in top in ceea ce priveste studierea unei limbi straine. 

 

Studierea unei limbi straine in tarile Uniunii Europene

Ne raportam la cele mai recente statistici Eurostat care indica faptul ca majoritatea elevilor din invatamantul primar si gimnazial din UE studiaza cel putin o limba straina. La nivelul anului 2021, 86,3% dintre elevi din invatamantul primar, 98,5% dintre elevi din gimnaziu si 91,0% din invatamantul secundar superior invatau limbi straine. 

 

In ceea ce priveste studierea unei limbi straine de catre tineri, in topul UE, Romania ocupa locul III. Astfel, in Luxemburg si Franta, toti elevii din invatamantul secundar superior au studiat doua sau mai multe limbi straine. In Romania, Cehia si Slovacia 99% dintre studenti invatau doua sau mai multe limbi  straine. Pe locurile urmatoare se situau Estonia (97%), Slovenia si Finlanda (ambele 96%). Pe ultimele locuri in ceea ce priveste invatarea unei limbi straine erau Italia, Irlanda si Portugalia. 

 

Cand vine vorba de invatamantul superior vocational, Romania a fost singura tara din UE in care aproape toti studentii (97%) au studiat doua sau mai multe limbi straine in 2021. Urmeaza Finlanda (82%), Polonia (77%) si Luxemburg ( 75% ).

 

Topul celor mai studiate limbi straine in tarile U.E.

Engleza conduce atat in invatamantul superior general, cat si profesional (vocational). 

 

In 2021, engleza a fost cea mai studiata limba straina la nivelul de invatamant secundar superior general si vocational din UE.

 

In ceea ce priveste educatia generala, spaniola s-a clasat pe locul al doilea (26,8%), urmata de franceza (22,3%), germana (21,8%) si italiana (3,2%). 

 

In invatamantul profesional, limba germana s-a situat pe locul doi (17,9%), urmata de franceza (16,4%), spaniola (7,0%) si rusa (2,2%).