Surpriza de la BNR pentru 1 Decembrie: Se lanseaza o bancnota in premiera absoluta

Surpriza de la BNR pentru 1 Decembrie: Se lanseaza o bancnota in premiera absoluta

Banca Nationala a Romaniei le-a pregatit romanilor doua surprize cu ocazia Zilei Nationale. Va emite atat o bancnota cu valoare nominala, care reprezinta o premiera absoluta, fiind prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina, cat si o bancnota destinata pasionatilor de numismatica

Astfel, incepand cu data de 1 decembrie 2021, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei si va lansa in circuitul numismatic o replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881.

Bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

Pe aversul bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse (Crocus flavus).

In plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominala, in cifre si litere, pe orizontala, "20 LEI DOUAZECI", semnaturile guvernatorului si casierului central, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente "BANCA NATIONALA A ROMANIEI", o stilizare a insemnului de arma al infanteriei, un medalion cu sigla BNR si in dreapta, pe verticala, valoarea nominala in litere "DOUAZECI LEI", data punerii in circulatie "1 decembrie 2021", valoarea nominala in cifre "20".

Culoarea predominanta: Verde oliv

Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin.

Totodata, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominala, in cifre si litere, denumirea bancii centrale emitente "BANCA NATIONALA A ROMANIEI", sigla BNR pozitionata in dreapta sus si stanga jos intr-un dreptunghi, textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR", seria si numarul tiparite cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime, in partea stanga pe verticala, si cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare, in partea dreapta sus pe orizontala.

Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei are urmatoarele caracteristici:

   a) dimensiuni: 136 x 77 mm, cu o toleranta de ±1 mm;

   b) culoare predominanta: verde oliv;

   c) imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief.

Va avea atat elemente de siguranta destinate publicului, dar si detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar.

BNR precizeaza ca bancnota cu valoarea nominala de 20 lei are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Iar punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Bancnota aniversara – culoarea predominanta este albastru cobalt

Replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 are urmatoarele caracteristici:

   a) dimensiuni: 168 x 96 mm, cu o toleranta de ±1 mm;

   b) culoare predominanta: albastru cobalt;

   c) imprimata in tehnica plana, pe suport de polimer.

Pe aversul replicii se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: doua ferestre transparente, intr-una figurand valoarea nominala a replicii "20" in stanga si in cealalta figurand portretul imparatului Traian, laureat, orientat spre stanga.

Sub cele doua ferestre transparente sunt doua altare cu baza inalta, iar pe corpul altarelor se regaseste un cartus rectangular cu inscriptia "ROMANIA".

In centru se afla un cartus curbat cu inscriptia "BANCA NATIONALE A ROMANIEI", sub care sunt inscrise: numarul de serie, data emisiunii "19 Ianuariu 1881.", valoarea nominala "DOUE DIECI LEI" si semnaturile guvernatorului, directorului si casierului central.

Pliant de prezentare redactat in limbile romana, engleza si franceza

Tot pe avers sunt imprimate: un cartus in care este inscrisa valoarea nominala "20", de care se sprijina, in stanga, un tanar reprezentand personificarea industriei, iar, in dreapta, un alt tanar reprezentand personificarea comertului, numarul de control si anul lansarii in circuitul numismatic "2021", tiparite cu cerneala de culoare neagra si caractere de aceeasi inaltime.

 Pe reversul replicii compozitia grafica include elemente decorative. In centru se regaseste un medalion cu portretul imparatului Traian, laureat; circular este inscris textul penalitatilor si, in partea inferioara, valoarea nominala a bancnotei "DOUE DIECI LEI".

Deasupra medalionului este valoarea nominala a bancnotei "DOUE DIECI LEI", iar dedesubt, un cartus rectangular cu inscriptia "ROMANIA".

In dreapta si in stanga medalionului central sunt doua medalioane cu rama decorata, ce contin ferestrele transparente. Sub fiecare dintre medalioanele laterale se afla cate un cartus in care este inscrisa valoarea nominala "20".

Replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 va fi inclusa intr-un pliant de prezentare redactat in limbile romana, engleza si franceza.

Lansarea in circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.