TOP. Salariile in IT. Romania, locul 25 la nivel european

TOP. Salariile in IT. Romania, locul 25 la nivel european

Faptul ca angajatii din IT castiga printre cele mai mari salarii din Romania nu mai este o noutate. Domeniul tehnologiei informatiei este foarte bine remunerat, dar cu toate acestea deficitul de resursa umana din acest sector persista. Un top realizat la inceputul lunii de scoala de programare Codecool plaseaza Romania pe locul 25 la nivel european, in privinta salariului IT-istilor. Analiza ofera date despre remuneratia primita de angajatii de pe cele mai importante pozitii din IT.

Topul salariilor si raportul salariu/ nivel de trai

In prima instanta, analiza salariilor incasate de IT-istii din Europa arata ca cel mai bine platiti sunt IT-istii din Elvetia, Marea Britanie sau Belgia. De exemplu, in Elvetia un IT-ist castiga de la 62.000 euro pana la 195.000 de euro anual, in functie de nivelul la care se afla junior/senior. Din acest punct de vedere, Romania ocupa locul 25. In tara noastra un programator junior castiga 11.300 euro, in timp ce un senior ajunge la 35.500 de euro. Mai putin decat IT-istii din Romania castiga cei din Bulgaria, Polonia sau Ungaria.

Analiza a mers si mai departe si include un top realizat prin raportarea venitului unui programator la costurile de trai. Observam astfel ca, desi angajatii romani din acest sector castiga mai putin decat cei din alte tari europene, costurile pentru traiul in Romania sunt mai reduse, iar raportul plaseaza tara noastra pe o pozitie mai buna, respectiv locul 16. Mai exact, salariul ajutat la nivelul de trai indica sume intre 32.000 euro si 100.000 de euro de la junior la senior. Desi remuneratia este mai mica, puterea de cumparare este mai mare.

La nivelul anului 2022, pentru posturile de nivel junior, cele mai mari salarii in Romania sunt pentru pozitiile de Developeri Java, C++ si net cu valori cuprinse intre 5.000 si 7.000 de lei net.

Deficit de angajati in IT

Paradoxal, desi salariile sunt printre cele mai mari din Romania, avem in continuare deficit de angajati in domeniul IT. Sectorul ii atrage pe multi, insa necesita cunostinte si o pregatire temeinica. Scoala Codecool spre exemplu pregateste IT-isti de la zero, cu ajutorul unor cursuri intensive cu o durata de 10 luni, iar la final acestia au sansa de angajare, dar beneficiaza si de internship platit.

Desi numarul de angajati in IT creste de la an la an, Romania se confrunta cu un deficit anual de 15.000-20.000 de specialisti. Recrutarea angajatilor din acest domeniu este o provocare din ce in ce mai mare pentru departamentele de resurse umane. In primul rand, specialistii cu experienta si foarte bine pregatiti vor avea permanent solicitari pe masura, iar firmele din domeniu sunt intr-o competitie continua si vaneaza programatorii foarte buni, cu oferte de nerefuzat, punand in dificultate competitorii din piata.