Tranzactiile imobiliare din 2023, in continuare mai reduse decat anul trecut.

Tranzactiile imobiliare din 2023, in continuare mai reduse decat anul trecut.

Romanii nu s-au inghesuit sa cumpere apartamentesau case nici in luna februarie. In continuare, comparativ cu anul 2022, tranzactiile imobiliare sunt reduse. In februarie, fata de prima luna a acestui an, s-a inregistrat o crestere a operatiunilor, insa nu a atins nivelul de anul trecut. Cel mai probabil romanii inca mai asteapta stabilizarea indicilor ROBOR si IRCC, in functie de care variaza ratele bancare (in cazul celor care se imprumuta pentru o achizitie imobiliara) sau sunt ingrijorati si de o eventuala adancire a crizei economice anul acesta, motive ce duc la o scadere a apetitului pentru achizitii imobiliare. 

 

Zonele cu cele mai multe tranzactii imobiliare in februarie 

Datele publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara arata ca in luna februarie 2023 au fost vandute, la nivelul intregii tari, 47.261 de imobile, cu 13.987 mai multe fata de luna ianuarie. Desi este in crestere fata de luna anterioara, numarul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut obiectul tranzactiilor in luna februarie este cu 11.402 mai mic fata de perioada similara a anului 2022.

Scaderea a fost inregistrata si in ianuarie 2023. In prima luna din acest an, au fost vandute, la nivelul intregii tari, 33.274 de imobile, cu 26.590 mai putine fata de luna decembrie 2022 si cu 6.236 mai mic fata de perioada similara a anului 2022.

Cele mai multe vanzari de imobile au fost inregistrate, in februarie 2023, in Bucuresti – 8.185, Brasov – 2.628 si Timis – 2.277. Capitala ramane pe primul loc, dar dinamica s-a schimbat fata de luna ianuarie 2023 in privinta tranzactiilor din judete. In prima luna din an, pe primele locuri erau Tulcea si Contanta. 

Judetele cu cele mai putine imobile vandute in februarie sunt Olt – 138, Covasna – 271 si Teleorman – 303.

Creste interesul pentru terenuri agricole 

La capitolul terenuri agricole, judetele in care au fost vandute cele mai multe, in a doua luna a anului 2023 sunt Dolj – 831, Braila – 737 si Buzau – 632. Interesul pentru aceste terenuri este in crestere. Investitorii in terenuri agricole prefera suprafetele din zona de campie sau cele amplasate in apropierea cursurile de apa. 

Agricultura romaneasca ramane atractiva pentru investitorii straini, totodata, pretul terenurilor agricole din Romania, comparativ cu cel din alte tari membre UE, este inca unul foarte bun.  Desi ne dezavantajeaza lipsa unui sistem de irigatii modern, solurile fertile sunt o atractie pentru investitori. Un alt fenomen care a atras atentia in ultimii ani este cel al amplasarii parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole.