Trezirea la realitate pentru BCE! Se cere insistent o normalizare a politicii monetare. Când vor fi majorate dobânzile în zona euro

Trezirea la realitate pentru BCE! Se cere insistent o normalizare a politicii monetare. Când vor fi majorate dobânzile în zona euro

Creșterea inflației de aproape patru ori ținta de 2% a BCE intensifică însă apelurile de pune capăt, în cele din urmă, unei incursiuni de aproape un deceniu în politica monetară extrem de relaxată.

Tot mai mulți factori de decizie ai BCE sunt dornici să pună capăt schemei de cumpărare de obligațiuni cât mai curând posibil și să majoreze ratele dobânzilor pe cât se poate de repede.

Revenirea la rata neutră de dobândă

Voci din zona Consiliului Guvernatorilor BCE avansează lunile iulie sau septembrie ca posibil orizont de timp pentru o cotire bruscă de direcție pentru politicile Băncii Cenatale Europene, asupra căreia se fac presiuni să își majoreze ratele de dobândă.  

Guvernatorul băncii centrale din Letonia, Martins Kazaks, membru al Consiliului Guvernatorilor, a declarat pentru Reuters că BCE ar trebui să majoreze în curând ratele dobânzilor, alăturându-se unui cor de factori de decizie care cer o ieșire rapidă din politica acordărării de stimulente.

Mai mult decât atât, Martins Kazaks arată că BCE are loc pentru până la trei majorări de dobândă în acest an.

”Dacă se întâmplă în iulie sau septembrie nu este diferit în mod dramatic, dar cred că iulie ar fi o opțiune mai bună”, a adăugat Kazaks, care arată că, în cadrul normalizării politicii monetare, BCE ar trebui în cele din urmă să majoreze ratele dobânzilor la rata neutră, la care banca centrală nu stimulează și nici nu oprește creșterea.

Diverse estimări pun această rată la 1% până la 1,5%, a spus Kazaks, cu mult peste rata actuală minus 0,5% la depozite, cu rata de refinanțare blocată la zero.

Lagarde dă înapoi

Declarațiile inițiale din acest an făcute de președintele BCE, Christine Lagarde, excludeau o majorare a dobânzilor în 2022. Ulterior, Lagarde și-a nuanțat poziția, dar în niciuncaz nu a vorbit despre măsuri de temperare a presiunilor inflaționiste adoptate în iulie sau septembrie.

Mai mulți membri ai Consiliului Guvernatorilor au criticat însă BCE pentru că subestimează inflația, care a atins 7,5% luna trecută, considerând noua proiecție ca un pas în recunoașterea realității.

Marele obstacol de până acum a fost că previziunile pe termen mai lung aratau că inflația încă scădea sub ținta de 2% a BCE, dar estimările noi împărtășite cu factorii de decizie la reuniunea lor din 14 aprilie au arătat chiar și inflația din 2024 peste ținta, citează Reuters surse din rândul membrilor Consiliului, care au preferat să își păstreze anonimitatea.

Christine Lagarde a declarat vineri că achizițiile de obligațiuni ar trebui să se încheie la începutul celui de-al treilea trimestru și este probabilă o creștere a ratei în acest an.

Două sau trei majorări ale dobânzilor în 2022

Aproape toate sursele citate de Reuters au spus că văd cel puțin două creșteri ale ratelor în acest an, dar unii au susținut că o a treia este, de asemenea, posibilă, deși depinde foarte mult de modul în care vor reacționa piețele.

Normalizarea politicii monetare ar trebui să însemne revenirea la rata neutră a dobânzii, care nici nu stimulează și nici nu împiedică creșterea, adică la aproximativ 1% până la 1,25%, deci cu 150 până la 175 de puncte de bază peste rata actuală, susțin membri si Consiliului Guvernatorilor.

”A ajunge la acest nivel până la sfârșitul anului 2023 ar putea fi rezonabil.”, a spus o sursă care a dorit să rămână în anonimat.

Cu toate acestea, ratele dobânzilor pot crește doar odată ce achizițiile de obligațiuni se încheie. Toți cei 9 factori de decizie, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au spus că acest lucru ar trebui să se întâmple pe 30 iunie sau 1 iulie.

Aceasta ar însemna că BCE ar fi în măsură să ridice ratele până la reuniunea din 21 iulie.