Un semineu, mijloc eficient de a te conecta cu stramosii

Un semineu, mijloc eficient de a te conecta cu stramosii

Un semineu, mijloc eficient de a te conecta cu stramosii

Foto: Machteam

Cand ne gandim la un weekend petrecut cu persoana iubita iarna, intr-o cabana amplasata intr-un peisaj feeric, departe de stresul urban, dar si cand suntem alaturi de rude sau prieteni dragi, cu siguranta ne apare in minte si un semineu pe lemne. Poate fi si o chitara prin preajma sau chiar o muzicuta. Va intregi atmosfera.

 

Vatra casei, punctul de unde orice familie isi ia puterea interioara

 

Nu e nimic intamplator in asta, deoarece o astfel de vatra deschisa, infrumusetata cu o masca semineu cat mai deosebita cu putinta, ne conecteaza rapid cu trecutul, dar si cu viitorul, daca are un design revolutionar.

 

Omul a construit seminee mai simple sau mai complexe de sute de mii de ani pentru a obtine caldura, lumina si a avea unde sa isi prepare hrana in spatiile interioare. Peste tot in lume exista multe povestiri vechi si mituri despre modul in care oamenii au primit focul ca pe un dar ceresc si au invatat treptat ca sa il foloseasca in interesul lor si, macar partial, sa il controleze. Prometeu este primul ce ne vine in minte cand povestim despre foc.

 

Cercetatorii afirma ca reprezentantii lui Homo erectus, aparuti pe Terra acum 2 milioane de ani, stiau deja cum sa aprinda un foc cu aproximativ 790.000 – 800.000 de ani in urma. Cea mai veche metode de a face un foc de la zero era aceea de a lovi doua pietre ce produc scantei asupra unei gramajoare de frunze si ierburi uscate, ramurele subtiri si alte asemenea elemente naturale ce se aprind usor.

 

In zilele noastre vechile, vetre interioare deschise, mai nou chiar si sobele pe lemne, au fost inlocuite de variantele lor pe gaz sau electrice. Avem acum iluminat electric, calorifere si centrale electrice pentru incalzit, aragaze si plite moderne, inclusiv cu inductie, pentru gatit.

 

Vechiul semineu ori soba unde se aduna familia in prag de seara a fost inlocuita in ultimele decenii cu televizorul. si uite asa, sufletul casei (vatra casei) a devenit tot mai dificil sesizabil, pentru ca daca un semineu era creator de legaturi intre oameni, gura unei sobe de teracote te imbia la spus povesti in mijloc de iarna ce aminteau de strabuni, un televizor este un obiect strain, impersonal, care, prin capacitatea hipnotica pe care o are, te absoarbe in povesti care nu iti apartin, dar pe care ajungi ca sa le traiesti, sa ti le insusesti precum ar fi ale tale.

 

Mai nou, in loc de un singur televizor aflat in living, acum exista cate unul in fiecare camera, pentru ca fiecare membru al unei familii sa se uite SEPARAT la ceea ce ii place. Iar conectarea acestora la internet face alienarea actuala si mai puternica.

 

Alege sa iti instalezi un semineu sau o soba semineu in casa, iar relatiile de familie se vor intari

 

Si totusi, din ce in ce mai multi oameni incearca sa se reconecteze la natura, la stramosi, sa reinnoade relatiile de familie prin intermediul vechii vetre interioare - semineul ori soba, chiar daca intr-o forma specifica secolului 21.

 

In variantele lor clasice aceste surse de caldura (mai ales sufleteasca, in zilele noastre!) ocupa un loc considerabil in incaperile unde sunt pozitionate, deoarece e nevoie de loc suficient la perete pentru ele, eventual si de un spatiu de depozitat pentru combustibilul solid, daca se merge pe solutia combustibilului lemnos. Dar merita ca sa iti instalezi un asemenea generator de bucurie in casa!

 

In mitologia greaca, Hestia este zeita focului si arhitecturii. Ea e responsabila si de ordinea familiei. Vatra templului era altarul ei. Iata de ce designerii de seminee si sobe moderne nu contenesc ca sa vina cu propuneri estetice si functionale extrem de frumoase in ultima vreme, pe masura ce si interesul clientilor pentru astfel de elemente deco creste peste tot in lume, nu doar in Europa.

 

Romanii nu fac nici ei exceptie, iar magazinele de specialitate (inclusiv cele online) au in oferte produse de calitate, provenind de la cei mai mari producatori internationali de seminee.

 

Tot aceste firme, ce ofera celor interesati surse de incalzire speciale, au si echipe specializate de lucratori experimentati care pot executa la comanda modele superbe de seminee pe lemne sau de sobe tip semineu. Nu ezitati sa ii contactati!

 

Thursday, 07-February-2019
Autor: Machteam

Recomandari RisCo: