Vară cu prețuri fierbinți: Managerii din economie anticipează un nou salt al inflației

Vară cu prețuri fierbinți: Managerii din economie anticipează un nou salt al inflației

Managerii anticipează pentru această vară o nouă creștere accentuată a prețurilor în cele mai importante ramuri ale economiei autohtone.

Deși Banca Națională a estimat un vârf al creșterilor de prețuri în trimestrul doi al anului în curs, semnalele din economie nu sunt atât de optimiste.

Cel puțin așa reiese din ancheta de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică pentru perioada iunie-august în rândul managerilor de întreprinderi.

Scumpiri mari în industrie și construcții

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează că preţurile produselor industriale vor înregistra o creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

În schimb, volumul producției va consemna o creștere moderată  (sold conjunctural +9%).

Potrivit estimărilor din luna iunie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +57%).  

Comerțul și serviciile

Creșteri de prețuri se vor înregistra în lunile de vară și în zona comerțului și a serviciilor, estimează managerii din aceste domenii de activitate.

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +19%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +68%).

Conform estimărilor din luna iunie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă decreștere (sold conjunctural +32%).

România, fruntașă la scumpiri

Trebuie amintit faptul că România s-a situat în ultimele două luni în plutonul țărilor membre UE cu cele mai mari creșteri de prețuri, locurile 6-7 în aprilie și mai.

Banca Națională și-a revizuit deja de două ori în sus prognozele legate de creșterile de prețuri din acest an, dar inflația anuală din luna mai, de 14,5%, este mai mare decât nivelul maxim de 14,2% anticipat pentru trimestrul doi din acest an.

Ritmul alert al scumpirilor din zona energiei și a combustibililor, la care se adaugă creșterile puternice de prețuri ale alimentelor de bază, îi fac pe specialiști să mai amâne momentul în care vor anunța previziuni legate de scăderea inflației.

INS arată că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen.

Această percepție nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de Statistică.