Vara 2021, varful pietei imobiliare. Pe final de an, posibile scaderi de pret

Vara 2021, varful pietei imobiliare. Pe final de an, posibile scaderi de pret

Chiar si in conditii de pandemie romanii nu s-au ferit sa faca achizitii importante. Desi cumpararea unei locuinte este o decizie care cantareste greu in bugetul fiecaruia, criza generate de pandemie nu i-a speriat pe cei care visau la o casa. “Luna concediilor”, asa cum este cunoscuta luna august a adus in 2021 un varf al pietei imobiliare. Un raport al imobiliare.ro arata ca in perioada iulie-septembrie, preturile proprietatilor rezidentiale din Romania au crescut. Pe primele locuri in privinta evolutiei preturilor se situeaza Brasov si Oradea.

Vanzatorii de locuinte, mai pretentiosi

Cu toate ca o perioada de instabilitate economica nu este tocmai propice pentru a face achizitii valoroase, cum este o locuinta, mai ales daca o cumperi in baza unui credit ipotecar, romanii nu au dat inapoi. Relaxarea masurilor impuse de pandemie pe timpul verii, dar si conditiile de creditare accesibile i-au determinat pe multi sa ia aceasta decizie. Potrivit analizei imobiliare.ro, in T3 2021, aproximativ 152.000 de potentiali cumparatori au cautat, pe Imobiliare.ro, locuinte in cele sase mari centre regionale ale tarii, fata de 151.000 in trimestrul anterior.Raportat la T2 2021, interesul pentru achizitia de proprietati rezidentiale s-a inscris de asemenea pe o traiectorie ascendenta.

In acelasi timp si pretentiile vanzatorilor au crescut. In perioada iulie-septembrie, valorile de listare ale proprietatilor rezidențiale din Romania au inregistrat un avans de 2,8% comparativ cu trimestrul precedent. In T2 2021, pretentiile vanzatorilor de locuințe au inregistrat un plus de 3,1%. Astfel, diferenta anuala de pret a ajuns, trimestrul trecut, la o valoare de +10,3%.

Au crescut preturile in marile orase

Tot mai multi romani incep sa fie interesati de casele in mediul rural sau la periferia oraselor. Interesul acesta a fost alimentat atat de conditiile din ultimul an si jumatate de pandemie cand au resimtit nevoia de spatiu mai mult si de locuri amenajate in aer liber, dar si de explozia preturilor din marile orase. Analiza amintita arata ca in al treilea trimestru din 2021 s-au inregistrat majorari ale sumei medii solicitate la vanzarea unui apartament. Cel mai mare avans a fost identificat in Brasov ( +4,5%). Aici un metro patrat se vinde cu pana la 1380 de euro, dar si in Oradea unde un comparator plateste pana la 1.150 de euro pe metru patrat. Pe urmatoarele locuri se situeaza Cluj-Napoca, Constanta, Bucurestiul, Iasiul si Ploiestiul.

Piata imobiliara, pe final de an

Intrebarea care a fost pe buzele tuturor romanilor si anul acesta este “Mai scap preturile locuintelor si cand?”. Specialistii au evitat sa ofere raspunsuri ferme, asta si din cauza instabilitatii din piata. Un raspuns vine de la Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro. Potrivit acestuia “ (…)accelerarea trendului de crestere din ultimele luni se suprapune, incepand cu luna septembrie, cu criza pandemica, inflatia ridicata si riscul unor preturi tot mai mari la energie ducand la o stare de nesiguranta. Cum putine piete reactioneaza la factorul emotional atat de puternic ca piata rezidentiala, este probabil sa asistam la o decelerare a cresterii preturilor practicate pe segmentul rezidential in aceste ultime luni ale anului”.

Nu in ultimul rand, un aspect la care ar trebui sa fim atenti in perioada urmatoare il reprezinta conditiile de creditare. Desi bancile au revenit la comportamentul de dinaintea pandemiei in vara lui 2021, iar creditele au fost luate mai usor, conditiile s-ar putea inaspri. Pana acum varianta vehiculata vizeaza creditele imobiliare de investitii. Potrivit bursa.ro,  un document BNR prevede intentia de a inaspri conditiile de creditare, urmand ca Banca Nationala a Romaniei sa creasca avansul pentru o serie de credite imobiliare. Mai exact, cei care contracteaza credite imobiliare pentru a cumpara imobile pe care nu le vor folosi ca locuinta proprie vor plati un avans cu 10% mai mare decat in prezent.