Verdict OCDE pentru România: populaţie îmbătrânită şi resurse limitate de formare profesională pentru adulţi

Verdict OCDE pentru România: populaţie îmbătrânită şi resurse limitate de formare profesională pentru adulţi

La finele săptămânii trecute, Preşedintele ţării a ţinut o întrunire oficială alături de secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu scopul de a sublinia că aderarea într-un termen cât mai scurt la organismul menţionat reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Totodată, în urmă cu puţin timp, "s-a dat startul" oficial cu privire la negocierile în vederea acceptării României în liga statelor dezvoltate.

Pe de altă parte, secretarul general al OCDE a transmis că sprijină statul român în atingerea obiectivelor stabilite, respectiv consolidare instituţională şi dezvoltare economico-socială. Totodată, reprezentantul OCDE a menţionat şi faptul că, România trebuie să ţină cont de concluziile studiului prezentat în cadrul întâlnirii, analiză care însumează punctele slabe ale economiei româneşti.

Studiul "Economic Survey of Romania"

Studiul prezintă o examinare complexă a realităţii socio-economice din România, oferind în acelaşi timp factorilor de decizie o serie de sugestii utile, în vederea adoptării măsurilor necesare pentru a facilita apariţia unui grad de dezvoltare şi bunăstare bazat pe inteligenţă, sustenabile şi incluziune.

Prima parte a raportului face trimitere la principalele modalităţi de acţiune, incluzând o prezentare a situației macroeconomice și a progresului pe termen mediu, cu o atenție deosebită acordată contextului pandemic și efectelor sale pentru sectorul economic.

Care sunt concluziile studiului?

Printre cele mai importante concluzii ale studiului derulat de către Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică se numără următoarele:

➔     Creşterea economică este semnificativă, dar încă marcată de riscuri;

➔     Politica fiscală trebuie să se adapteze la schimbările economice bruşte;

➔     Ţara noastră trebuie să acceseze mai multe fonduri europene, în special pe componenta Next Generation;

➔     Reformarea sistemului public de pensii constituie un aspect cu implicaţii majore pentru sectorul finanţelor publice;

➔     Crearea unui sistem de impozitare echitabil;

➔     Accesul persoanelor cu un nivel scăzut de pregătire (tineri, femei şi populaţia romă) la piaţa muncii este anevoios. Astfel, în vederea maximizării performanţelor pe piaţa muncii este necesar ca absolut toţi cetăţenii să dobândească aptitudini corespunzătoare;

➔     Deşi accesul la finanţare s-a îmbunătăţit considerabil, este recomandat ca IMM-urile să beneficieze de ajutorul necesar atunci când vorbim despre utilizarea anumitor instrumente financiar-bancare;

➔     Dezvoltarea unui nivel de previzibilitate a reglementărilor în materie pentru susţinerea mediului de afaceri din perspectiva procesului investiţional;

➔     Limitarea corupţiei va conduce la majorarea încrederii în instituţiile statului.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este formată din 37 de membri (din care majoritatea europeni - 24), altfel spus, state dezvoltate care deţin peste 70% din producţia şi comerţul la nivel global şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.