Ziua Nationala, fara parada. De ce sarbatorim Ziua Romaniei pe 1 decembrie?

Ziua Nationala, fara parada. De ce sarbatorim Ziua Romaniei pe 1 decembrie?

Pentru prima data in 30 de ani, romanii vor sarbatori Ziua Nationala fara parada fastuoasa si fara sa aiba macar acces la ceremonia de la Arcul de Triumf. Anul 2020 a adus schimbari neasteptate in evenimentele importante din viata tuturor. Despre acest an cu siguranta va curge multa cerneala in cartile de istorie ale generatiilor viitoare, iar astazi, noi toti asistam la scrierea istoriei.

1 decembrie altfel

Vom sarbatori Ziua Nationala a Romaniei fara blindate in strada si avioane de lupta pe cer, fara parada militarilor, ci doar o ceremonie scurta si restransa va marca aceasta zi. Presedintele si cativa invitati vor participa la evenimentul de la Arcul de Triumf. Va defila doar Garda de Onoare si momentul va putea fi vazut doar din fata micilor ecrane. Pentru multi romani, programul diferit de 1 decembrie a adus dezamagire, iar unii chiar s-au aratat revoltati.

Dar daca anul acesta, pentru prima data, am privi aceasta turnura diferita a situatiei ca pe o oportunitate de a ne aminti ce sarbatorim cu adevarat in aceasta zi? Vor spune multi bine..bine, dar romanii stiu ca pe 1 decembrie se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei. Si totusi la intrebarea "De ce pe 1 decembrie?" in dreptul unora s-ar putea lasa tacere.

O lectie de istorie pentru generatii

Ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca Zi nationala a Romaniei si sarbatoare publica prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, si publicata in Monitorul Oficial. Prevederea a fost reluata in Constitutia Romaniei din 1991. De ce 1 decembrie? Legea nr. 10 din 1990 nu specifica motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi nationala a Romaniei. Data de 1 decembrie a fost una dintre cele trei variante propuse la acel moment: 10 mai, 16 decembrie si 1 decembrie. Mai trebuie precizat si ca anterior romanii au mai avut doua date diferite pentru Ziua Nationala: 10 mai - Ziua Regalitatii, iar in perioada comunista-23 august, ziua in care "Romania a intors armele impotriva Germaniei", in Al Doilea Razboi Mondial.

Revenind la 1 decembrie, desi nu este specificat in lege, s-a concluzionat ca aceasta zi are ca semnificatie Marea Unire de la Alba Iulia, data la care Marea Adunare a proclamat, in 1918, unirea Transilvaniei cu Romania si formarea statului national. Marea Unire, "visul de aur al romanilor" s-a infaptuit insa in mai multe etape. Este si motivul pentru care multi s-au opus alegerii zilei de 1 decembrie, ca Zi Nationala a Romaniei. Episodul de la 1 decembrie 1918 a fost de fapt incununarea mai multor momente istorice.

Premisele se asterneau imediat dupa finalizarea Primului Razboi Mondial. Mai intai, la 27 martie 1918 Sfatul Tarii a votat unirea Basarabiei cu Romania. Ulterior, la 27 octombrie 1918, la Cernauti, o adunare a fruntasilor politici ai romanilor a revendicat unirea tuturor teritoriilor locuite de romani din Austro-Ungaria intr-un singur stat si au ales un Comitet National Roman care sa-i conduca in demersul lor. In cadrul Congresului General al Bucovinei, la 28 noiembrie 1918, s-a votat unirea Bucovinei cu România. Ziua de 1 decembrie, cea aleasa drept Zi nationala a Romaniei, se leaga de momentul in care ultima provincie romaneasca s-a unit cu "tara-mama". Atunci s-a decis in unanimitate unirea Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

In loc de concluzie...

Dincolo de ceremoniile grandioase, motiv de discursuri politice interminabile si petreceri cu fasole si ciolan, Ziua Nationala a Romaniei ar trebui sa ne aminteasca faptul ca avem obligatia sa aparam ceea ce inaintasii au obtinut cu propriul sange si o dorinta fierbinte de libertate si unitate. Avem si dreptul sa construim pe aceasta temelie o Romanie cu principii moderne si sa consolidam, fiecare in dreptul sau, prin propriile forte, o tara trainica pentru generatiile care vor urma.