Sindromul „angajatului/colegului bun la toate”. Cum te afecteaza si cum poti evita aceasta situatie?

Sindromul „angajatului/colegului bun la toate”. Cum te afecteaza si cum poti evita aceasta situatie?

Faptul ca te pricepi sa faci mai multe lucruri, nu te deranjeaza sa preiei sarcini suplimentare sau nu iti place sa refuzi si esti un coleg/angajat amabil, poate transmite semnale gresite celorlalti, fie ca isi sunt colegi sau superiori. Este contextul in care apare sindromul de angajat/coleg bun la toate. Desi, pe moment te incanta si nu vezi efectele negative, pe termen lung te poate afecta serios. Ceilalti nu iti vor mai constientiza calitatile, vei pierde stima de sine si te vei simti doar un instrument.

Iata cum te afecteaza sindromul -angajatului/colegului bun la toate- și cum poti sa eviti sa ajungi intr-o astfel de situatie:

  1. Colegii vor profita de situatie

Nu este nimic rau in a-ti ajuta un coleg din cand in cand, atunci cand este depasit de situatie, are foarte multe sarcini de realizat, iar tu dispui de timp, insa nu exagera! Este important sa iti respecti atributiile tale, pentru care esti angajat si platit. Munca de echipa este si ea importanta intr-o companie, insa atunci cand se aplica un tratament egal. Daca nu vrei sa-i refuzi si accepti permanent sa le preiei din sarcini, vei constata faptul ca unii dintre colegii tăi vor incerca sa profite de situatie si vor apela permanent la tine, chiar si cand nu au nevoie. Le poti explica elegant ca nu dispui de timp necesar pentru un task suplimentar sau ca pur si simplu nu intra in atributiile tale.

  1. Sarcini suplimentare de la sefi

Nu doar relatia cu alti colegi se poate deteriora din cauza atitudinii tale, ci si cea cu sefii. Poate ti se pare ciudat, pentru ca in opinia ta sa muncesti suplimentar inseamna sa dai dovada de productivitate. Da, acest lucru da bine in ochii sefilor, dar si ei vor profita de situatie. Vei primi sarcini suplimentare, vor apela constant la tine pentru a rezolva problemele dificile, iti vor fi distribuite proiectele mai grele pentru ca exista certitudinea ca tu vei face mereu tot ce iti sta in putinta pentru a le rezolva. Un plus pentru companie, multe minusuri pentru tine: timp, resurse, energie. Comunica deschis cu sefii si explica de fiecare data de cat timp dispui in mod real, cat de dificila este o sarcina, faptul ca ai nevoie si de alti colegi sa se implice.

  1. Timpul tau nu va fi respectat/ Munca ta nu va remunerata, evaluata si apreciata corect

Negru pe alb parca nu arata atat de bine situatia, nu? Sindromul de angajat bun la toate iti poate aduce si aceste efecte negative. Daca initial oamenii par incantati de ajutorul tau si de faptul ca te pricepi sa faci mai multe lucruri, iar tu te simti apreciat, in timp, lucrurile se schimba. Repetarea anumitor situatii in care tu esti eroul momentului chiar si atunci cand nu este cazul, va face ca ceilalti sa-ti ignore calitatile si adevarata valoare. Din aceeasi pozitie, cu acelasi salariu vei ajunge sa muncesti peste program, sa indeplinesti sarcinile altora si sa iti pierzi si stima de sine. Colegii trebuie sa inteleaga faptul ca le-ai facut o favoare ajutandu-i, sa te respecte si sa iti aprecieze valoarea. La fel, sefii trebuie sa iti vada contributia si sa o remunereze corespunzator. In caz contrar, e momentul sa reactionezi.

 

  1. Stres si epuizare

Le-am pastrat pentru final, desi ar putea ocupa chiar primul loc, in topul efectelor negative ale atitudinii tale de coleg/angajat bun la toate. Opreste-te o clipa si analizeaza-te! Ce impact au sarcinile suplimentare asupra ta? Cat timp iti ocupa? Ce simti cand oamenii apeleaza la tine constant? Mai ai timp pentru tine? Stresul si epuizarea te vor dobori daca nu schimba ceva de astazi. Asta nu inseamna ca nu mai ajuti pe nimeni sau te revolti, ci faptul ca trebuie sa faci o schimbare si sa adopti un comportament sanatos.