Ce sanse are prietenia in business? 4 sfaturi daca vrei sa incepi o afacere cu un prieten.

Ce sanse are prietenia in business? 4 sfaturi daca vrei sa incepi o afacere cu un prieten.

Cu siguranta ai auzit des –afacerile nu se fac in familie sau cu apropiati. Parteneriatul in afaceri cu un prieten este o provocare si acestei variante nu i se dau prea mari sanse. Riscurile sunt sa pierzi atat afacerea, cat si prietenul alaturi de care ai pus bazele business-ului, daca nu veti gestiona corect situatia. Sa incepi o afacere alaturi de un prieten este o decizie dificila si ar trebui sa cantaresti bine situatia, inainte de a face acest pas. Este adevarat ca multi o considera cea mai mare greseala, in timp ce altii iti vor spune din start ca aceasta colaborare este sortita esecului.

Noi, la RisCo, nu suntem atat de pesimisti, insa iti vom prezenta plusurile si minusurile unui parteneriat de afaceri cu un prieten, dar si cateva sfaturi despre cum puteti aborda eficient relatia de business.

Avantajele si dezavantajele parteneriatul in afaceri cu un prieten

Sa pornesti o afacere alaturi de un prieten ti se poate parea o idee buna si un vis mai usor de implinit. Exista o serie de avantaje care te pot convinge sa faci acest pas. Faptul ca va cunoasteti foarte bine si va motivati reciproc este un atu. Totodata, impartirea sarcinilor si a responsabilitatilor din firma cu un prieten iti poate fi un real ajutor. Cand pornesti pe calea antreprenoriatului, alaturi de un prieten, ai posibilitatea de a imparti cheltuielile, de a te sfatui in privinta deciziilor cu cineva care este pe aceeasi lungime de unda cu tine. Este foarte important sa te asiguri de la inceput ca va doriti acelasi lucru si ca sunteti dispusi sa riscati.

Dezavantajele de care ar trebui sa tii cont:

  • Riscul aparitiei conflictelor
  • Diferente de opinie/schimbari de atitudine in evolutia afacerii
  • Intarzierea luarii deciziilor
  • Divergente legate de profit/cheltuieli

Sfaturi utile pentru a gestiona parteneriatul de afaceri intre prieteni

Daca inca iti mai doresti sa dezvolti o afacere alaturi de un prieten, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi utile oferite de consultantii RisCo:

  1. Analizeaza decizia

Inainte sa semnati actele si sa pornit businessul, ar trebui sa aveti raspunsuri la cateva intrebari esentiale: Avem acelasi scop? Care este aportul fiecaruia? Ce responsabilitati urmeaza sa aiba fiecare/ care va fi nivelul de implicare in afacere pentru fiecare partener? Care este potentialul fiecaruia, ce puncte tari si puncte slabe aveti? Vi se potriveste amandurora tipul de activitate/business ales?

  1. Comunicare si feedback permanent

In cazul unui parteneriat de afaceri cu un prieten comunicarea este esentiala. Daca nu iti doresti sa apara conflicte, va trebui sa existe transparenta decizionala si feedback permanent. Totodata, va trebui sa va asumati navigarea prin conversatii dificile, dar si asumarea unor decizii si a riscurilor aferente. Este important sa nu existe acumulare de frustrari, sa luati pulsul afacerii, sa discutati problemele la rece si sa invatati sa luati decizii in afara sferei emotionale. Esentiala este si increderea in celalalt.

  1. Contracte clare

Sa existe informatia transpusa negru pe alb este esential in business-ul dezvoltat alaturi de prieteni. Nu faceti greseala de a lua decizii pe care sa nu le parafati. Contractele clare si orice fel de document oficial reprezinta coloana vertebrala a afacerii voastre.

  1. Stabiliti limitele si responsabilitatile

Nu va bazati afacerea strict pe prietenie. Pentru evitarea situatiilor tensionate in viitor, este bine sa stabiliti limite si responsabilitati. Este adevarat ca veti ajunge sa faceti la un moment dat si compromisuri pentru binele afacerii, dar ideal ar fi sa fie totul clar de la inceput. Sa existe un cadru, etape, obligatii si responsabilitati si sa fie o implicare echilibrata. Daca unul dintre parteneri se dedica total afacerii, iar celalalt alege echilibru viata personala/viata profesionala sau este mai detasat de business, vor aparea frustrarile si in final conflictele. Mentinerea unui echilibru sanatos intre viata profesionala si viata privata poate fi o provocare, insa este esentiala.