Salariul...cat e salariul? Invata sa negociezi corect remuneratia, la interviul de angajare.

Salariul...cat e salariul? Invata sa negociezi corect remuneratia, la interviul de angajare.

Atunci cand aplica pentru un loc de munca, principala preocupare a romanilor este remuneratia. Nimic rau, avand in vedere ca toti muncim pentru bani. Nemultumirea privind salariul reprezinta si principalul motiv de demisie, in cazul multor angajati. Negocierea corecta este solutia, in ambele situatii. Desi este o discutie incomoda, este necesara pentru a clarifica de la inceput asteptarile, dar si pentru a gestiona nemultumirile, atunci cand apar, de-a lungul activitatii. Specialistii RisCo iti ofera de aceasta data sfaturi utile pentru etapa de interviu. Cum intrebi despre salariu si cum negociezi corect?

 

Pachetul salarial se discuta de la prima interactiune cu recrutorul. Este necesar pentru ambele parti din procesul de recrutare sa inteleaga din start daca acesta se indreapta in directia corecta. Daca recrutorul este cel care initiaza discutia, atentie la nuantele folosite. Face referire doar la salariu sau la venit general (incluzand si beneficiile)? Daca tu deschizi discutia despre salariu, la interviul de angajare, specialistii recomanda sa folosesti un ton neutru si o fomulare directa: Care este bugetul alocat si care sunt beneficiile oferite pentru aceasta functie? 

 

3 sfaturi pentru a negocia corect salariul:

 

  1. Adreseaza intrebarea direct si clar

Asa cum mentionam anterior, trebuie sa cunosti de la inceput conditiile in care vrei presta activitatea si nu este nicio rusine sa intrebi despre salariu, la interviul de angajare. Evita ambiguitatile si jocurile, nu te lasa intimidat nici de recrutor si ramai deschis dialogului.

  1. Documenteaza-te despre nivelul salarial

Este esential sa cunosti care este nivelul salarial din piata muncii, pentru functia pentru care aplici. Exista forumuri si aplicatii speciale care te pot ajuta sa cunosti exact detaliile privind remuneratia pentru domeniul si postul pentru care ai aplicat. Un alt aspect important este sa iti cunosti si valoarea muncii tale. Analizeaza-ti obiectiv punctele tari, dar si punctele slabe, pregatirea, experienta si astfel iti poti seta/estima un anumit standard, in privinta remuneratiei. Evita atat sa te supraevaluezi, cat si subevaluarea.

  1. Ramai deschis la negociere

Poate ca suma pe care o inainteaza recrutorul nu este la nivelul asteptarilor tale. Asta nu inseamna sa refuzi din start oportunitatea. Daca remuneratia se apropie totusi de asteptarile tale, ia in calcul si beneficiile extrasalariale. Cere detalii despre conditiile in care sunt acordate bonusuri, despre prime, tichete de masa, tichete de vacanta, asigurari de sanatate, abonamente etc. Totodata, daca tu dai dovada de flexibilitate, afla si daca angajatorul este dispus la conditii de munca in regim hibrid, de la distanta, program flexibil, sau orice alta varianta care sa fie benefica pentru ambele parti si sa fie in acord cu remuneratia.