Ce-i motiveaza pe angajati sa isi pastreze actualul job

Ce-i motiveaza pe angajati sa isi pastreze actualul job

Pentru foarte multe persoane, locul de munca este precum o a doua casa, iar motivul este simplu: o buna parte din timp este alocata activitatii profesionale. Si acest lucru nu este rau, este necesar! Fiecare dintre noi avem nevoie de stabilitate financiara, siguranta si confort, dar cum stim care e cel mai bun job pentru noi? Si ce ne motiveaza sa ne pastram actualul job?

Probabil ca nu de putine ori ai auzit vorbindu-se despre ce inseamna un job de vis sau ai primit sfaturi despre cum sa evoluezi profesional, insa te-ai intrebat vreodata ce te multumeste la locul actual de munca si ce te motiveaza sa ramai in continuare in acelasi colectiv?

Poate ca ai avut tendinta sa te raportezi la alte persoane si acest lucru nu a avut mereu un impact pozitiv asupra ta, poate ca nu ai analizat mai bine situatia in care te afli sau poate ca nu te-ai intrebat pana acum care sunt motivele pentru care nu faci unele schimbari.

Indiferent care sunt explicatiile la toate aceste lucruri enumerate, afla ca nu esti singura persoana in aceasta situatie. Foarte multi angajati trec cu vederea aspecte importante cand vine vorba de job, insa o intrebare ramane valabila: ce-i motiveaza pe angajati sa isi pastreze actualul job?

Ei, bine, sunt foarte multe motive pentru care angajatii isi pastreaza actualul job, iar noi vom enumera cateva dintre ele.

 

Echilibru intre viata personala si munca

 

Problemele pe care le pot intampina cei mai multi angajati pornesc de la dezechilibrul care se creeaza intre viata personala si viata profesionala, iar acest lucru se intampla din cauza ca nu acorda atentie unor detalii importante.

Consideram ca echilibrul intre viata personala si munca este extrem de important, indiferent ce job ai. Daca apar dezechilibre pe orice plan, toate acestea vor avea un afect negativ asupra ta, asupra deciziilor pe care le iei si asupra calitatii vietii. Ce inseamna acest echilibru? In primul rand, este important sa stii ca problemele de la munca nu au ce cauta acasa, iar aceasta regula este valabila si invers. Totodata, stresul, grijile si discutiile legate de job nu au ce cauta in cercul de prieteni. Desigur, poate ca vor exista situatii in care vei simti nevoia sa impartasesti unele experiente, insa este important sa ai in vedere ca locul de munca nu trebuie sa iti influenteze modul de gandire sau stilul de viata pe care il ai in afara orelor de program.

Foarte important este si timpul pe care il petreci la birou versus timpul pe care il petreci cu familia si prietenii. Poate ca vor fi zile in care va fi necesar sa stai peste program, sa trimiti rapoarte in ultimul moment sau sa iti amani unele zile de concediu, insa este extrem de important ca toate aceste situatii sa nu fie constante. Mai mult decat atat, evita sa lucrezi de acasa, indiferent ce proiecte ai.

 

Siguranta materiala

 

 

Potrivit studiilor, siguranta materiala este foarte importanta si este principalul motiv pentru care angajatii isi pastreaza actualul job. Este foarte important ca salariile sa fie platite la timp si, cel mai important, sa ii motiveze sa isi pastreze actualul job. Mai mult decat atat, indiferent in ce domeniu lucreaza, angajatii isi doresc sa aiba posibilitatea de a castiga mai multi bani, iar aici este vorba de posibilitatea de a primi mariri de salariu pe masura ce au mai multa vechime.

Ai acelasi job de mai multi ani, insa nu te-ai gandit pana acum la aceste aspecte? Poate ca ar fi cazul sa iti pui unele intrebari si sa iti analizezi mai bine situatia materiala. Da, un salariu platit la timp iti ofera siguranta, dar cat de mult te motiveaza? Mai ales daca in ultimul timp nu ai primit nicio marire?

 

Stabilitate si confort la job

 

Stabilitatea si confortul la job merg mana in mana cu siguranta financiara. Sunt aspecte foarte importante pentru angajati, deoarece aceste lucruri ii motiveaza sa isi pastreze actualul loc de munca. Stabilitatea la job inseamna, in primul rand, faptul ca locul de munca este de viitor, ca firma nu are probleme de organizare interna sau probleme financiare. Nu este pentru nimeni placut sa se trezeasca intr-o zi ca nu mai are job... desi situatii de genul acesta au fost si vor mai fi.

In ceea ce priveste confortul, si acesta este important pentru angajati, iar aici este vorba de spatiul in care isi desfasoara activitatea profesionala, de bunurile pe care le folosesc, de tehnologia pe care sefii o pun la dispozitia lor si de mediul in sine, de modul in care este organizat si, de ce nu, amenajat. Si, desigur, am putea spune ca si distanta dintre job si casa contribuie la confort intr-o masura destul de mare.

Asadar, indiferent ce job ai in prezent, incearca sa analizezi aceste aspecte si astfel sa descoperi ce te motiveaza sa iti pastrezi actualul loc de munca.

 

Beneficii si bonusuri

 

Ce-i motiveaza pe angajati sa isi pastreze actualul job? Pe langa salariu si posibilitatea de a se dezvolta profesional, si beneficiile sunt foarte importante. Marile companii au pachete, prime si bonusuri special create pentru angajatii lor. Indiferent ca este vorba de prime de final de an, asigurari medicale si de viata, tichete cadou, tichete de vacanta sau tichete de vacanta, toate aceste beneficii sunt cu siguranta pe lista cu motive pentru care angajatii isi pastreaza actualul job.

Nu ai toate aceste beneficii la actualul loc de munca sau... ai doar cateva dintre ele, insa nu te satisfac? Poate ca este timpul sa analizezi si acest aspect si, de ce nu, sa iti schimbi locul de munca. Nu trebuie sa iti fie teama de schimbare, orice actiune pe care o faci este mai buna decat sa ramai blocat intr-o situatie care nu te avantajeaza si care nu contribuie la bunastarea ta.

 

Relatiile colegiale

 

 

Pe langa stabilitate si confort, siguranta financiara si beneficii, relatiile colegiale sunt si ele extrem de importante. Neintelegerile care pot sa apara la locul de munca vor afecta productivitatea si bunastarea generala, motiv pentru care situatiile neplacute trebuie evitate cu orice pret. Pentru foarte multi angajati, relatiile pe care le au cu colegii sunt mai importante decat alte aspecte... ceea ce este un lucru foarte bun, insa de aici pornesc si toate acele probleme legate de zona de confort. Da, este indicat si recomandat sa te intelegi bine cu colegii, insa mai departe trebuie sa analizezi si toate celelalte aspecte.

Tine cont de relatiile pe care le ai cu colegii, evita discutiile care pot sa declanseze conflicte, insa nu te bloca doar in comunicarea pe care o ai cu ceilalti. Daca sunt alte detalii care nu te multumesc la actualul loc de munca, noteaza-le intr-o agenda si vezi ce poti imbunatati.

 

Posibilitatea de a se dezvolta profesional

 

Marile companii investesc in angajatii pe care ii au, iar acest lucru le aduce rezultate bune. Fie ca vorbim despre vanzarile inregistrate la final de an, fie ca vorbim despre proiectele care au avut succes, angajatorii de top stiu ca toate aceste rezultate bune se datoreaza investitiilor pe care le-au facut in angajatii lor. Iar aici este vorba de cursuri de pregatire, specializari si numeroase programe interne, toate menite sa ii ajute pe angajati sa fie mai buni in domeniul in care activeaza. Posibilitatea de a evolua profesional si accesul la o serie de programe si cursuri de specializare se afla cu siguranta pe lista de motive pentru care angajatii sunt determinati sa isi pastreze actualul job.

Lucrezi intr-o firma mica si nu ai astfel de beneficii? Poate ca este timpul sa te gandesti mai bine la viitorul tau si sa iti schimbi locul de munca. Indiferent in ce situatie te afli, este foarte important sa stii ca aceasta nu te defineste. In plus, toate aceste aspecte mentionate sunt foarte importante, pentru ca un job nu este o simpla sursa de venit, iar multi oameni gresesc tocmai din acest motiv... ca se gandesc doar la salariul pe care il incaseaza la finalul lunii.

Te-ar putea interesa si: Top ce mai mari salar medii nete vs cele mai mici salarii mei in Romania. Ce job iti poate mari substantial veiturile!