Antreprenoriatul feminin. Cum te impui si ce calitati te ajuta sa ai succes!

Antreprenoriatul feminin. Cum te impui si ce calitati te ajuta sa ai succes!

Femeile au inceput sa prinda tot mai mult curaj pentru a porni pe calea antreprenoriatului. Desi cu multi ani in urma aceasta era o zona dominata de barbati, in prezent, tot mai multe platforme promoveaza femei de succes, iar doamnele au reusit sa se impuna si sa ofere adevarate lectii de business. Nu oricine face performanta in antreprenoriat. Este nevoie de calitati puternice si de disciplina. Concomitent cu efortul depus pentru cresterea afacerii, o femeie-antreprenor trebuie sa lucreze si la propria imagine si sa-si dezvolte un sistem de valori. O buna antreprenoare trebuie sa dea dovada de calitati precum:

  1.       Curaj si determinare

Odata ce ai decis ca vei face acest pas spre lumea antreprenoriatului, trebuie sa iei in calcul si obstacolele care pot aparea si sa inveti sa le depasesti, sa-ti asumi si posibilitatea unui esec si sa te educi pentru a trece peste aceste bariere si sa continui sa incerci. Reteta succesului nu o cunosti intotdeauna din prima incercare. La inceput este nevoie sa-ti dedici mare parte din timpul tau pentru afacere, sa muncesti peste program sau sa renunti la unele placeri. Doar determinarea te va ajuta sa reusesti.

  1.       Asumare si incredere in propriile forte

O zicala spune “spera la ce e mai bun, dar pregateste-te pentru ce e mai rau”! Este lectia pe care trebuie sa o inveti.  Asta inseamna sa iti asumi greselile, riscurile si sa nu te opresti. Daca alegi sa te impiedici de primul obstacol sau sa dai vina pe factori externi sau pe alte persoane pentru orice nereusita, nu vei ajunge departe. Totodata, la pachet cu asumarea trebuie sa vina si increderea in propriile forte. Nu trebuie sa lasi micile esecuri sa te doboare si nici nu trebuie sa accepti jumatati de masura. Sa vrei sa faci totul mai bine si sa crezi in tine!

  1.       Autodisciplina

Cea mai mare capcana, in care cad multi antreprenori, fie ei barbati sau femei, este falsa impresie ca detin adevarul absolut, solutia perfecta. Atunci cand nu asculti in jur, nu faci eforturi sa inveti mai mult, sa te perfectionezi si sa lucrezi si cu echipa, risti sa comiti erori majore sau sa clachezi. Totodata, pe langa invatarea permanenta, trebuie sa dai dovada de organizare. Nu lua rolul de antreprenor ca pe o joaca, „lucrez cand vreau, cum vreau, ce vreau”. Trebuie sa te disciplinezi, sa iti formezi un program si sa nu te lasi distrasa de la calea pe care ai pornit.

Cum te impui in lumea antreprenoriatului?

 Sunt totusi multe persoane care au calitati, o buna pregatire, dorinta de afirmare si intampina dificultati in a se impune pe piata, in a-si conduce echipa sau in a face fata competitorilor, in atragerea partenerilor de business. Pentru a face fata cu succes mediului antreprenorial tine cont de cateva sfaturi utile:

Ai intotdeauna un plan pregatit!

E de la sine inteles ca nu vei pleca la drum fara un plan bine stabilit. Asta daca nu vrei sa risti un esec din prima incercare. Totusi, chiar si atunci cand afacerea s-a dezvoltat, trebuie sa gandesti planuri, sa ai permanent o abordare pregatita. Nu uita sa iei in calcul si momentele de criza!

Manifesta stapanire de sine!

Unele decizii sunt luate cu greu, alteori trebuie sa apelezi la masuri drastice. Vei intalni oameni foarte puternici sau cu un caracter dificil. Pentru aceste momente trebuie sa te pregatesti si sa inveti sa manifesti stapanire de sine. Nu reactiona din impuls, cantareste fiecare decizie, cere opinii cand simti ca ai nevoie, comunica ferm si ramai pe pozitii odata ce ai luat o hotarare.

Invata sa negociezi!

Procesul de negociere este extrem de important. Atentie! Timiditatea si orgoliul sunt doi factori negativi in acest proces. Negocierea in sine se face in mai multi pasi: adresarea de intrebari, solicitarea explicatiilor, ascultarea activa, rabdarea si flexibilitatea. Important este ca inainte de o decizie finala sa pui in balanta avantajele si dezavantajele, sa vezi daca merita sa faci concesii sau sa iti asumi un risc. 

Lucreaza la propria imagine!

La fel ca si brandul pe care il vei crea, si tu ca antreprenoare ai nevoie de o imagine care sa te reprezinte, sa impuna respect in domeniul tau. De la tinuta si pana la atitudine, totul se construieste. Nu lasa aceste aspecte la intamplare. Auzi des ca „nu haina il face pe om”, insa de multe ori prima impresie are un impact major.