De ce Inteligenta Artificiala castiga tot mai mult teren

De ce Inteligenta Artificiala castiga tot mai mult teren

De ce Inteligenta Artificiala castiga tot mai mult teren

Foto: RisCo.ro

Lumea noastra este formata din date. Datele furnizeaza informatii, iar informatiile stau la baza tuturor formelor de cunoastere. In ultimul secol, stiinta si tehnologia au revolutionat omenirea si ne-au schimbat stilul si perceptia asupra vietii. Nu mai este nici un secret ca tehnologia va avea un rol crucial si in viitor, iar acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte inteligentei artificiale.

Pentru ca lucreaza cu date si informatii, inteligenta artificiala (IA) a devenit un instrument extrem de puternic care este folosit in toate ariile si domeniile societatii. Pana acum, IA a revolutionat e-commerce-ul, a avut o contributie majora in medicina, a ajutat in domeniul productiei si manufacturii, a avut un impact enorm in media si publicitate, iar rolul sau nu se opreste aici. De acum inainte, IA va continua sa aiba un impact extraordinar asupra tuturor activitatilor noastre.

Nimeni nu poate prezice cu exactitate cum se va schimba omenirea datorita IA, insa sunt cateva indicii care ne arata directia in care se vor indrepta anumite domenii.

 

Cum va schimba Inteligenta Artificiala societatea

 

Iata cum a reusit IA sa castige tot mai mult teren in societatea noastra si cum se preconizeaza ca o va schimba:

 

IA & EDUCATIE

 

Prezent: Textele au fost digitalizate, iar acum ebook-urile sunt din ce in ce mai folosite de cititori. Informatia este nelimitata, iar internetul este o sursa inepuizabila de cunostinte. Putem invata orice, oricand, din confortul casei noastre, putem participa la conferinte video, putem invata limbi straine cu ajutorul aplicatiilor de acest fel, iar acestea sunt doar cateva din inovatiile pe care le-a adus IA in educatie.

Viitor: Tendinta este personalizarea procesului de educatie. In acest sens, specialistii in domeniu preconizeaza dezvoltarea instructorilor virtuali capabili de analiza faciala. Acest lucru va ajuta la identificarea emotiilor studentilor, instructorii virtuali isi vor da seama daca participantii la curs sunt plictisiti sau daca se chinuie sa inteleaga informatia predata.

 

IA & FORTA DE MUNCA

 

Prezent: IA este incorporata in activitatile operationale ale unor companii, iar rolul sau incepe sa creasca din ce in ce mai mult. Cu ajutorul IA s-au dezvoltat programe complexe care analizeaza date si realizeaza predictii in toate domeniile de activitate. Sunt industrii (mai ales in productie si manufactura) in care robotii au preluat sarcini simple si repetitive cum sunt, de exemplu, stivuirea si asamblarea marfii, iar senzorii de analiza predictiva fac intregul sistem sa functioneze fara probleme.

Viitor: In domeniile cu activitati repetitive, masinile pot lua locul oamenilor. Datorita capacitatii crescute de invatare a masinilor, robotii vor putea prelua multe sarcini care acum sunt efectuate de oameni, iar acestia vor avea atunci nevoie de o reconversie profesionala. Cunostintele de IT si de limbaj de programare vor fi din ce in ce mai cautate, la fel si domeniile care implica creativitate si imaginatie (robotii nefiind capabili de asa ceva).

 

IA & TRANSPORTUL

 

Prezent: Astazi, masinile (si nu numai) functioneaza pe modul ”pilot automat”.

Viitor: In viitorul apropiat (probabil este nevoie de cateva decenii), masina autonoma ne va transporta dintr-un loc intr-altul fara nici o problema. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, inteligenta artificiala este folosita pentru crearea unor senzori de o complexitate superioara care, adaugati pe masini, vor fi capabili sa intuiasca conditiile de trafic si sa prezica potentiale probleme din traficul rutier.

 

IA & MEDICINA

 

Prezent: Datorita evolutiei IA, in momentul de fata bolile pot fi diagnosticate mai rapid si mai precis, se fac cercetari accelerate pentru a trata boli grave/incurabile si se folosesc asistenti virtuali care sa monitorizeze indeaproape pacientii.

Viitor: Specialistii din acest domeniu lucreaza cu ajutorul IA la dezvoltarea unor programe care sa identifice si sa anticipeze evolutia cancerului in organism. De asemenea, conform predictiilor specialistilor, se vor folosi tot mai multi asistenti-roboti pentru efectuarea interventiilor chirurgicale si se vor crea realitati virtuale pentru a distrage pacientii de la sursele actuale de durere.

IA & E-COMMERCE

 

 

Prezent: Crearea profilului de client a revolutionat marketingul, iar asistentii virtuali au adus vechiul ”customer service” la un alt nivel.

Crearea profilului de client se datoreaza capacitatii IA de a analiza un numar foarte mare de date, de a urmari pattern-urile din aceste date si de a actiona in consecinta. In acest fel, companiile pot afla exact care sunt nevoile si dorintele clientilor, ceea ce le ajuta sa ofere ”produsul potrivit - omului potrivit”.

Asistentii virtuali au fost posibili datorita tehnologiei de recunoastere vocala. Intelegand anumite comenzi vocale sau mesaje text si fiind capabili sa raspunda la ele, asistentii virtuali pot sa mentina o conversatie, intocmai precum un om cu o capacitate limitata de intelegere si analiza.

Viitor: Algoritmii folositi in recunoasterea vocala vor face posibila intelegerea nu doar a informatiei transmise, ci si a modului in care aceasta este transmisa. Inflexiunile si tonul vocii vor putea fi identificate, astfel incat sa poata fi recunoscuta starea de spirit a vorbitorului, daca este suparat sau fericit. In continuare, se doresc performante superioare ale tehnologiei in acest domeniu pentru a se putea identifica sarcasmul, sinceritatea si increderea in afirmatia respectiva, dar si eventuale probleme mentale ale vorbitorului.

 

IA & SUSTENABILITATEA MEDIULUI

 

Prezent: Se fac multe eforturi in prezent pentru protejarea mediului inconjurator, de la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, la reducerea consumului de electricitate si dezvoltarea de materiale de constructie inovatoare din resurse naturale, cum ar fi caramizi create din bacterii, ciment care capteaza dioxidul de carbon si sisteme de racire/incalzire care folosesc vantul si soarele.

Viitor: La o scara mult mai mare, AI este pregatita sa aiba un efect major asupra durabilitatii, schimbarilor climatice si problemelor de mediu. Se preconizeaza utilizarea unor senzori sofisticati, care vor ajuta ca orasele sa devina mai putin congestionate, mai putin poluate si, in general, mai viabile.

Concluzie:

IA este extraordinara si infricosatoare in acelasi timp. Daca IA este pusa in aplicare in mod responsabil, toata societate poate beneficia de pe urma ei. IA trebuie sa respecte valorile si drepturile omului. Altfel, pericolele care pot aparea ca urmare a utilizarii IA sunt profunde si ireversibile.

Te-ar putea interesa si: Recrutare in era digitala. Ce impact vor avea noile tehnologii

Friday, 20-September-2019
Autor: RisCo.ro

Recomandari RisCo: