CIP Online - Centrala Incidentelor de Plati

 

1. Ce este raportul CIP Online?

 

Raportul CIP Online (Centrala Incidentelor de Plati) prezinta incidentele de plati aferente biletelor la ordin si cecurilor emise de o persoana juridica in ultimii 7 ani. 

O firma care nu are incidente sau care nu este inregistrata in Centrala Incidentelor de Plati ca avand evenimente in ultimii 7 ani, poate fi considerata ca avand o bonitate mai ridicata.

 

2. Vezi prezentare video raport Cip Online RisCo

 Prezentare Video Cip Online
 

Rezultatele raportului pot fi urmatoarele:

Fara incidente CIP:
 
Se afiseaza mesajul: 'Titularul de cont cu cod unic de inregistrare ..... ..............nu figureaza la CIP'.
 Raport Cip Fara Incidente Cip Online Fara Incidente
Cu incidente CIP:
 
Se afiseaza tabelul cu incidentele CIP conform inregistrarilor existente.
 Raport Cip Cu Incidente Cip Online cu Incidente

3. Interpretare raport CIP Online

 

Existenta unor inscrieri in Centrala Incidentelor de Plati poate fi evaluata ca un factor de risc important privind relatia comerciala cu acel partener. Cu cat incidentele sunt mai recente cu atat riscul de neplata este mai mare.

Pentru firmele avand incidente CIP in utimele 2 luni calendaristice nu ar trebui sa se accepte plati la termen indiferent de modalitatea de plata: bilet la ordin, cec sau ordin de plata. Relatia comerciala ar trebui sa se desfasoare numai pe baza platilor in avans.

Transmiterea informatiei la Centrala Incidentelor de Plati se face electronic, prin utilizarea Retelei de Comunicatii Interbancare ce leaga centrala BNR cu centralele tuturor bancilor.

Raportul CIP Online este furnizat pe baza interogarii efectuate la momentul solicitarii (pentru orice firma). Nu se stocheaza niciun fel de date referitoare la interogarile anterioare. Situatia prezentata in raport este cea actuala la momentul solicitarii tale.

FNPR desemneaza Fisierul National al Persoanelor cu Risc care colecteaza informatiile privind incidentele de plati majore (instrumente de plata trase in descoperit de cont, cecuri emise fara autorizarea trasului, cecuri emise cu data falsa, cecuri emise de catre un tragator aflat in interdictie bancara) inregistrate pe numele undei persoane fizice/juridice, rezidente sau nerezidente.

Interdictia bancara este regimul impus de catre o institutie de credit unui titular de cont de interzicere a emiterii de cecuri pe o perioada de un an incepand cu data inregistrarii la CIP a unui incident de plata major.

 

4. Cum te ajuta raportul CIP Online

 
  • Prezinta lista incidentelor de plata si datele acestora.
     

    Tabelul incidentelor de plata contine detalii privind data refuzului, tipul acestuia, seria si numarul instrumentului de plata. Cu cat numarul de incidente este mai mare iar data ultimului incident este mai recenta, cu atat firma este mai riscanta.

  • Prezinta sumele cumulate ale incidentelor de plati atat majore cat si minore, precum si numarul total de instrumente refuzate pentru ultimii sapte ani de activitate a firmei.
     

    Daca firma nu are incidente CIP, atunci fie are o disciplina a platilor foarte buna fie nu emite cecuri si/sau bilete la ordin.

5. Cum poti obtine raportul CIP Online

 
Abonament:
 
Achizitionati un abonament din pagina Abonamente Rapoarte RisCo. Un abonament cuprinde un anumit numar de Credite RisCo care va permit sa efectuati rapoartele pe care le doriti. Creditele RisCo sunt valabile 12 luni de la data achizitionarii. Folosind acesta varianta veti avea nevoie de un Cont Client care se va deschide odata cu achizitionarea abonamentului.
Raport CIP Online
 
Alerte Insolventa
GRATUIT - ZILNIC
 
Adreasa ta de email este suficienta!

Primesti zilnic lista cu firmele care au
avut procese de insolventa
in ziua anterioara