Adresati-ne intrebarea iar specialisti nostri va vor raspunde in cel mai scurt timp!
Limitele Plati la Termen reprezinta sumele maxime in lei pentru care furnizorii pot oferi clientilor lor marfuri sau servicii cu plata la termen.
Limitele Plati la Termen indica un plafon maxim de lucru intre firme astfel incat furnizorul sa nu acorde marfa sau servicii disproportionat fata de capacitatea de plata a clientului. In acest mod, furnizorul poate evita riscul de neplata din partea clientilor sai.
Raportul este compus din doua parti: tabelul cu limitele in functie de termenele uzuale de plata defalcate pe plata doar in baza facturilor si plata prin bilete la ordin si cecuri si tabelul cu rezultatele financiare ale firmei.
Aceste valori reprezinta sumele maxime pentru care se poate da marfa respectivei firme cu plata la termen.
Prin "sume maxime" se intelege suma totala (in marfa sau servicii) pe care o poate da furnizorul catre firma respectiva. Acesta suma totala poate fi formata din una sau mai multe facturi. Suma totala mai poarta denumirea si de "limita pe client".
Limitele de plati la termen sunt calculate pe baza rezultatelor financiare ale firmei ajustate cu coeficienti de risc in functie de sectorul din care face parte firma precum si cu coeficienti in functie de perioada de plata.
Limitele pentru platile cu bilete la ordin si cecuri sunt mai mari avand in vedere ca aceste instrumente de plata sunt reglementate prin lege si au repercursiuni negative in cazul neplatii lor la termen.
In anumite cazuri, limitele de plati pot fi negative, ceea ce indica faptul ca firma inregistreaza stocuri si / creante mai mari decat cifra sa de afaceri anuala. Pentru majoritatea firmelor aflate in aceasta situatie, nu pot fi acordate marfuri cu plata la termen.
Limitele sunt sumele maxime pe care le poate acorda un furnizor catre o firma in cazul facturilor achitate la diverse termene prin ordin de plata. Ele sunt determinate pe baza rezultatelor financiare ale firmei. De ex. o firma cu o cifra de afaceri anuala de 10.000 ron poate intampina dificultati majore la plata unei facturi de 50.000 ron la un termen de 30 de zile. Din acest motiv si pentru a limita riscurile de neincasare a facturilor, furnizorii trebuie sa acorde limite fiecarui client in functie de situatia financiara si istoricul acestuia.
Instrumentele de plata la termen, bilete la ordin si cecuri, reprezinta mijloace de plata a facturilor si reprezinta totodata un element de confort financiar. Aceste instrumente se introduc pe circuitul bancar si in cazul in care nu sunt platite la termen, atunci firma neplatitoare este inregistrata in Centrala Incidentelor de Plati (cu incident major sau minor). Datorita acestor consecinte negative, firmele sunt mult mai precaute in eliberarea acestor instrumente si, in consecinta, limitele de plata sunt mai mari decat in cazul facturilor achitate cu ordin de plata.
In functie de termenul de plata acceptat, furnizorul preia un risc de neplata mai mare sau mai mic. O perioada de 30 de zile comporta un risc de neplata mult mai scazut decat o perioada de 90 de zile. Din acest motiv, sumele maxime sunt diferite. In cazul termenului de plata de 15 zile, cu toate ca riscul datorita perioadei este mic, suma maxima acceptata este la un nivel redus comparativ cu cel de la 30 de zile pentru ca firma trebuie sa asigure necesarul de lichiditate necesar efectuarii platii suplimentar fata de cheltuielile curente.
In cazul limitelor negative, rezultat al unui dezechilibru financiar, se recomanda ca tranzactiile comerciale sa se efectueze cu plata in avans sau la livrare.