Rating Financiar Firme

 

1. Ce este raportul Rating Financiar Firme?

 

Ratingul este un sistem prin care fiecarei firme i se asociaza un calificativ: foarte bun, normal sau scazut in functie de rezultatele financiare. 

Un rating foarte bun inseamna ca firma are o capacitate ridicata de a-si achita obligatiile financiare in perioada urmatoare.

Ratingul a fost creat pe baza mai multor indicatori obtinuti din datele financiare oficiale ale companiilor, pentru un mare numar de firme mici si mijlocii (IMM) si a fost testat pe datele istorice ale companiilor mici si mijlocii din Romania.

2. Vezi prezentare video raport Rating Financiar RisCo

3. Interpretare raport Rating Financiar Firme

Raportul Rating Financiar este compus din mai multe sectiuni care ofera informatii relevante despre situatia financiara a firmei si istoricul acesteia. Sectiunile raportului sunt urmatoarele:

Valoarea Ratingului:

Fiecare firma obtine o nota cuprinsa intre 0 si 10 care reprezinta evaluarea financiara globala bazata pe situatiile financiare ale acesteia.

Aceasta valoare este exprimata la inceputul raportului si are urmatoarele valori:

- intre 7 si 10 - "Rating Foarte Bun" (verde)

- intre 5 si 7 - "Rating Normal" (gri)

- intre 0 si 5 - "Rating Scazut" (rosu)

raport rating financiar
 
Indicatori Financiari:
 

Raportul calculeaza si analizeaza 15 indicatori grupati in categoriile principale de analiza financiara: Profitabilitate, Solvabilitate, Lichiditate si Eficienta.

Fiecare indicator este calculat si comparat cu media sectorului din care face parte firma. In functie de rezultatul obtinut, fiecare indicator poate lua o valoare intre 1 si 5 si este evaluat ca fiind foarte bun (verde), normal (gri) si scazut (rosu).

Pe baza acestora, o firma poate avea rezultate mai bune la anumite categorii (i.e. Profitabilitate, Solvabilitate) si rezultate mai slabe la alte categorii (i.e. Lichiditate, Eficienta).

Evaluarea indicatorilor financiari permite identificarea anumitor riscuri privind activitatea firmei in perioada urmatoare.

 Raport Rating Financiar
Grafice si comparatii cu media sectorului:

Raportul prezinta in format grafic comparatii cu media sectorului pentru o mai buna interpretare a informatiilor.

Graficele sunt realizate pentru cele mai importante informatii financiare: cifra de afaceri, profitul net (profitabilitate), gradul de indatorare si ciclul de conversie in numerar.

Acestea permit o comparatie facila si intuitiva cu media sectorului, respectiv cu rezultatele tuturor celorlalte firme si in functie de aceste valori firma respectiva poate fi evaluata ca fiind printre firmele cele mai bune sau dimpotriva.

 Raport Rating Financiar
Date financiare:

Datele financiare sunt prezentate pentru ultimii patru ani fiscali.

Datele sunt prezentate in scopul de a oferi o imagine fidela cu declaratiile financiare depuse de firma.

Datele financiare pot fi furnizate si in format Excel, concomitent cu raportul, pentru a facilita copierea si incarcarea acestora in sisteme locale ale utilizatorilor. Aceasta optiune se poate seta din contul de client la meniul "Setari Rapoarte".

 Raport Rating Financiar

4. Cum te ajuta raportul Rating Financiar Firme

 
 • Indica marimea firmei, profitabilitatea si stabilitatea financiara a acesteia
   

  In functie de aceste caracteristici poti vedea daca firma este printre cele mai mari din domeniul respectiv, daca este un performer al industriei sau daca indeplineste conditiile necesare prin prisma relatiei comerciale pe care o doresti. Stabilitatea financiara iti indica daca poti avea in vedere o relatie pe termen lung si care se poate dezvolta sau mai degraba o relatie incidentala fara o perspectiva certa.

 • Indica gradul de risc asociat firmei privind activitatea pe care o va desfasura in perioada urmatoare
   

  Riscurile asociate rezulta din cele 4 mari categorii de indicatori analizati: profitabilitate, solvabilitate, lichiditate si eficienta. Cele mai importante riscuri si consecintele lor potentiale sunt urmatoarele:

  - profitabilitate scazuta: firma are un anumit grad de risc la actiunile competitiei - daca aceasta reduce preturile, atunci este posibil ca firma sa fie nevoita sa vanda in pierdere sau sa-si micsoreze veniturile. De asemenea, profitabilitatea scazuta indica imposibilitatea de auto-dezvoltare, risc fata de evolutia conditiilor macroeconomice, dificultati in gasirea furnizorilor cu materii prime de calitate, precum si un management financiar si operational putin performant.

  - solvabilitate scazuta: firma este foarte expusa imprumuturilor de la institutii financiare, furnizori si/sau bugetul de stat si poate intampina probleme financiare semnificative in acoperirea datoriilor. In cazul in care unul dintre creditori modifica conditiile imprumutului, atunci firma se poate regasi intr-o situatie dificila fiind nevoita sa ia orice decizii in scopul de a depasi situatia creata. Aceste decizii au in general costuri mari in special pe perioada scurta.

  - lichiditate scazuta: firma isi acopera cu greu datoriile pe termen scurt prin activele valorificabile rapid (stocuri, creante, etc). Cauzele cele mai probabile care conduc la o lichiditate scazuta sunt finantarea investitiilor cu imprumuturi pe termen scurt si vanzarea marfurilor / serviciilor cu marja de profit foarte mica sau in pierdere. In aceste conditii, firma este expusa semnificativ in cazul in care unul dintre creditori sau furnizori decide sa nu mai extinda creditul acordat sau sa solicite rambursarea creditului acordat anterior.

  - eficienta scazuta: firma are ciclul de exploatare semnificativ mai lung decat al sectorului din care face parte. Cu cat ciclul de exploatare este mai lung cu atat firma este mai expusa riscurilor externe (piata, competitie, conditii macroeconomice, etc) si cu atat profiturile se realizeaza mai greu si pot fi erodate de costurile imprumuturilor si de ratele de schimb valutar. In general, unul dintre factorii eficientei scazute este managementul operational deficitar.

 • Dimensionezi corect relatia comerciala cu firma in functie de ratingul obtinut
   

  Relatia comerciala cu o firma trebuie sa fie intotdeauna corelata cu perfomantele financiare ale acesteia. In caz contrar pot apare situatii de neonorare a contractelor si de neplata a facturilor. De exemplu, este deosebit de riscant sa acorzi marfa in valoare de 100.000 ron cu plata la termen unei firme care a avut cifra de afaceri anuala de 20.000 ron. O relatie dimensionata corect te scuteste de aspecte negative viitoare.

 • Analiza detaliata a celor mai importanti indicatori financiari si eventuale comparatii cu alte firme competitoare
   

  Prin analiza detaliata a indicatorilor poti determina in amanunt multiple aspecte privind activitatea unei firme: modul de finantare, managementul financiar si operational, structura de profitabilitate, politica de investitii, etc. In principiu, pentru analiza indicatorilor sunt necesare cunostinte avansate de analiza financiara, dar acestia pot servi oricarui utilizator atunci cand se doreste comparatia cu alte firme din acelasi domeniu.

 
Va recomandam totodata urmatoarele rapoarte pentru o interpretare cat mai completa a datelor financiare ale unei firme:
 
Probabilitatea de Insolventa - indica probabilitatea ca firma sa intre in faliment si valoarea firmei in euro
 
Limite Plati la Termen - indica sumele recomandate pentru care se poate da marfa / servicii cu plata la termen
 
Datorii Restante la Bugetul de Stat - sumele datorate catre bugetul de stat care nu au fost platite la termen
 

5. Cum poti obtine raportul Rating Financiar Firme

 
Abonament:
 
Achizitionati un abonament din pagina Abonamente Rapoarte RisCo. Un abonament cuprinde un anumit numar de Credite RisCo care va permit sa efectuati rapoartele pe care le doriti. Creditele RisCo sunt valabile 12 luni de la data achizitionarii. Folosind acesta varianta veti avea nevoie de un Cont Client care se va deschide odata cu achizitionarea abonamentului.
Rapoarte Demo
setarile de limba, moneda
si date financiare sunt
disponibile in contul de client.
Raport Demo in RON
Raport Demo in engleza cu date in EUR sau USD
Date Financiare in format Excel
 
 Raport Rating Financiar
Alerte Insolventa
GRATUIT - ZILNIC
 
Adreasa ta de email este suficienta!

Primesti zilnic lista cu firmele care au
avut procese de insolventa
in ziua anterioara