Probabilitatea de Insolventa si Valoarea de Piata

 

1. Ce este raportul Probabilitatea de Insolventa si Valoarea de Piata?

 

Probabilitatea de Insolventa prezinta probabilitatea ca o firma sa nu isi mai poata achita obligatiile financiare fata de creditorii firmei, respectiv fata de furnizori si institutii financiare. 

Valoarea de Piata a unei firme reprezinta valoarea cu care s-ar putea vinde acea firma pe baza rezultatelor financiare anterioare.

2. Vezi prezentare video raport Probabilitate de Insolventa si Valoare de Piata RisCo

Prezentare Video Probabilitate de Insolventa

3. Interpretare raport Probabilitatea de Insolventa si Valoarea de Piata

Raportul este compus din doua sectiuni distincte: probabilitatea de insolventa a firmei si valoarea de piata a acesteia. Totodata, raportul prezinta date statistice specifice fiecarei sectiuni.

Probabilitate de Insolventa:

Reprezinta probabilitatea ca firma sa nu-si achite datoriile fata de creditori in urmatoarea perioada. Probabilitatea este calculata pe baza rezultatelor financiare ale ultimului an fiscal.

Probabilitatea ca notiune masoara certitudinea teoretica ca un anumit eveniment sa se produca. Din acest motiv, o probabilitate ridicata indica cu siguranta un risc crescut pentru firma, dar nu reprezinta o certitudine ca firma va intra in insolventa.

Probabilitatea este calculata totodata si pentru 3 ani anteriori, iar graficul alaturat indica evolutia firmei.

In paralel cu calculul probabilitatii este prezentata grafic o statistica cu firmele grupate pe intervale de probabilitate (s-au calculat probabilitatile la toate firmele si apoi s-au grupat pe intervale) si numarul de firme intrate in insolventa pe fiecare interval. Aceasta statistica ajuta la plasarea firmei intr-un interval de probabilitate pentru a vedea numarul total al firmelor cu aceeasi probabilitate si numarul celor intrate in insolventa.

 Probabilitate de Insolventa: Probabilitate de Insolventa:
Valoarea Firmei:
 

Valoarea firmei reprezinta suma pentru care s-ar putea vinde respectiva firma pe baza rezultatelor financiare si a situatiei patrimoniale din ultimul an financiar.

Valoarea firmei este determinata exclusiv in functie de situatia financiara si nu reprezinta o valoare obtinuta in urma unor tranzactii efective.

Valoarea firmei este calculata totodata si pentru ultimii 3 ani, iar graficul alaturat indica evolutia firmei.

In paralel cu calculul valorii firmei este prezentata grafic o statistica cu firmele grupate pe intervale de valoare (s-au calculat valorile la toate firmele si apoi s-au grupat pe intervale). Aceasta statistica ajuta la plasarea firmei intr-un interval de valoare pentru a vedea numarul total al firmelor cu aceeasi valoare, numarul celor cu valoare mai mare sau mai mica.

 Probabilitate de Insolventa: Probabilitate de Insolventa:

4. Cum te ajuta raportul Probabilitatea de Insolventa si Valoarea de Piata

 • Probabilitatea de Insolventa calculata pentru ultimii 4 ani
   

  Calculul probabilitatii de insolventa pentru ultimii 4 ani ofera o imagine asupra riscului asociat firmei in perioada recenta. Este important de observat daca trendul este ascendent (creste riscul asociat) sau trendul este descendent (riscul scade). Valorile probabilitatii sunt direct corelate cu perfomanta financiara a firmei (datorii, capitaluri, profitabillitate, etc) si din acest motiv ele pot alterna.

 • Statistica privind numarul de firme pe grupe de insolventa
   

  Statistica serveste la pozitionarea firmei din punct de vedere al probabilitatii in ansamblul tuturor firmelor. Aceasta statistica va indica daca firma se plaseaza printre firmele cu risc crescut sau printre cele cu risc scazut, indicand totodata si totalul firmelor cu aceeasi probabilitate.

 • Valoarea de piata a firmei calculata pentru ultimii 4 ani
   

  Valoarea de piata pentru utimii 4 ani indica daca firma creste in valoare, respectiv daca se dezvolta si capitalizeaza profiturile obtinute sau se afla pe un trend descendent ceea ce inseamna erodarea pozitiei financiare a acesteia. Valoarea de piata permite cunoasterea "dimensiunii" unei firme care este o caracteristica importanta atunci cand se analizeaza relatiile contractuale.

 • Statistica privind numarul de firme grupate pe intervale de valoare
   

  Statistica permite incadrarea firmei intr-un interval de valoare si compararea cu numarul total de firme din acel interval. In acelasi timp ofera o privire de ansamblu privind dispersia (imprastierea) firmelor in functie de valoarea lor. Graficul indica daca firma este printre cele cu valoare mare (foarte putine in economie) sau printre cele cu valoare mica (cele mai multe).

 
Va recomandam totodata urmatoarele rapoarte pentru o interpretare cat mai completa a datelor financiare ale unei firme:
 
Rating Financiar - indica evaluarea financiara globala a firmei in functie de rezultatele financiare obtinute
 
Limite Plati la Termen - indica sumele recomandate pentru care se poate da marfa / servicii cu plata la termen
 
Datorii Restante la Bugetul de Stat - sumele datorate catre bugetul de stat care nu au fost platite la termen
 

5. Consideratii metodologice de calcul

 

Probabilitatea de Insolventa este determinata pe baza rezultatelor financiare publicate de catre societatile comerciale la sfarsitul fiecarui an fiscal. Calculele au fost efectuate pentru un numar intre 600.000 si 700.000 de firme pentru fiecare an din perioada 2005-2012.

Modelul predictiv ia in considerare un numar mare de indicatori din formularul de Bilant si Contul de Profit si Pierderi si este considerat a avea o acuratete de aprox. 90% pentru predictia insolventei intr-o perioada de maxim 1 an de la momentul datelor financiare.

In testele efectuate pe firmele din Romania, pentru perioada 2005-2012, acuratetea predictiei insolventei a fost de 84.3%, iar erorile tip "false-negative" au fost de 5.7%.

Conform standardelor Basel II si Basel III, algoritmii RisCo utilizati in calculul probabilitatii de insolventa corespund metodologiei de determinare a "unstressed probability of default".

Valoarea de Piata a firmei este calculata pe baza valorii estimate de piata a capitalului si datoriile firmei, fiind utilizate datele contabile la sfarsitul fiecarui an fiscal, ajustate cu multiplii medii relevanti ai companiilor listate pe pietele de capital, din acelasi domeniu de activitate cu firma analizata. De asemenea, modelul ia in calcul si rezultatele financiare nete obtinute (profitul net) necesare pentru metoda de calcul "discounted cash-flows" (actualizarea fluxurilor de numerar).

In alcatuirea statisticilor, atat pentru Probabillitatea de Insolventa cat si pentru Valoarea de Piata, au fost incluse doar societati comerciale de tip SRL si SA. Statisticile NU iau in considerare urmatoarele tipuri de societati: Intreprinderi Individuale sau Familiale, Persoane Fizice Autorizate, Banci, IFN-uri, Oganizatii Cooperatiste de Credit, Cooperative agricole si mestesugaresti, Societati de Asigurari si Brokeri de Asigurari, Brokeri, Fonduri si societati supuse reglementarilor pietei de capital.

6. Limitarea utilizarii acestui raport si limitarea raspunderii

 

Acest raport are caracter pur informativ si NU constituie un sfat, recomandare, oferta sau o invitatie de a cumpara sau a subscrie produse si/sau servicii si nici nu poate sta la baza incheierii sau incetarii unui contract sau a unui angajament de orice natura si nici nu reprezinta o garantie privind minimizarea sau eliminarea anumitor riscuri asociate activitatii utilizatorului.

Informatiile din acest raport nu au fost verificate in mod independent si prin urmare nu exista nicio garantie expresa sau implicita privind corectitudinea, acuratetea, caracterul complet sau corect al informatiilor si/sau opiniilor continute in acest raport. In consecinta, utilizarea informatiilor se face pe riscul utilizatorului.

RisCo Servicii Financiare SRL si oricare dintre angajatii sai nu accepta nici o raspundere privind:

- pierderi de natura economica inclusiv dar nelimitativ, pierderea de venituri, de profituri, de contracte, de folosinta, de oportunitate, de afacere sau a unor economii anticipate,

- pierderea de fond de comert, de imagine sau de reputatie,

- pierderi sau daune speciale sau incidentale, directe sau indirecte, suferite sau realizate in legatura cu utilizarea acestui site si a rapoartelor oferite.

7. Cum poti obtine raportul Probabilitatea de Insolventa si Valoarea de Piata

 
Abonament:
 
Achizitionati un abonament din pagina Abonamente Rapoarte RisCo. Un abonament cuprinde un anumit numar de Credite RisCo care va permit sa efectuati rapoartele pe care le doriti. Creditele RisCo sunt valabile 12 luni de la data achizitionarii. Folosind acesta varianta veti avea nevoie de un Cont Client care se va deschide odata cu achizitionarea abonamentului.
Rapoarte Demo
setarile de limba, moneda
si date financiare sunt
disponibile in contul de client.
Raport Demo in RON
Raport Demo in engleza
 
Raport Probabilitate si Insolventa de Piata
Alerte Insolventa
GRATUIT - ZILNIC
 
Adreasa ta de email este suficienta!

Primesti zilnic lista cu firmele care au
avut procese de insolventa
in ziua anterioara