Noutati in sistemul e-Factura: accesul in sistem si o aplicatie simplificata pentru firmele mici

Noutati in sistemul e-Factura: accesul in sistem si o aplicatie simplificata pentru firmele mici

Devenita obligatorie de la inceputul acestui an, e-Factura continua sa dea mari batai de cap tuturor contribuabililor, insa in special celor cu volum mare de facturi, dar si antreprenorilor aflati la inceput de drum. Inca de la intrarea in vigoare a obligativitatii transmiterii facturilor B2B si B2G, Ministerul Finantelor a fost asaltat de nemultumirile contribuabililor si a operat modificari din mers. Ghidul a fost actualizat saptamana aceasta, iar ministrul Bolos promite o procedura simplificata pentru firmele mici, in martie.



Schimbari in sistemul e-Factura

Ministerul Finantelor a anuntat ca a actualizat ghidul de accesare si utilizare a sistemului RO e-Factura.

Una dintre problemele solutionate se refera la imposibilitatea accesarii sistemului in situatiile in care au loc lucrari de mentenanta la nivelul Spatiului Privat Virtual. In acest sens, Ministerul Finantelor a transmis ca utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF (trebuie insa ca utilizatorul sa aiba cont in SPV, unde s-a inregistrat in baza certificatului digital).

Printre imbunatarile aduse sistemului se mai numara:

-introducerea functiei de autofacturare;

-platforma nu mai poate inregistra aceeasi factura de mai multe ori;

-introducerea filtrarii pe criterii specifice;

- descarcarea facturilor se poate face direct in PDF;

-solutionarea problemei zecimalelor.

Ministrul a transmis o veste buna pentru antreprenorii care detin firme mai mici: “Lucram la o aplicatie simplificata pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la inceputul lunii martie. Am spus de la bun inceput ca sistemul este unul perfectibil si ca ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback, iar toate aceste modificari demonstreaza aceasta deschidere de a face implementarea cat mai accesibila”, a explicat Marcel Bolos.

De la 1 ianuarie 2024 si pana in prezent, aproximativ 40 milioane de facturi au fost inregistrate in sistemul e-Factura, in valoare totala de 397 miliarde de lei.

Potrivit procedurii, in situatia in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.

Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii.

In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.