Provocarile unui antreprenor, la inceput de drum. Cum depasesti fiecare obstacol?

Provocarile unui antreprenor, la inceput de drum. Cum depasesti fiecare obstacol?

Tot mai multi romani aleg sa porneasca pe calea antreprenoriatului, insa putini iau in calcul faptul ca nu este o misiune usoara. Tocmai de aceea, multe mici afaceri sunt sortite esecului. Primele etape sunt cele mai grele, asa ca este nevoie de o gestionare eficienta a obstacolelor care apar la inceputul unei afaceri. Consultantii RisCo au selectat cele mai mari provocari pe care le intampina un proaspat antreprenor si vin cu sfaturi utile pentru a le depasi.



1. Lupta cu birocratia

Daca ai decis deja ce afaceri iti doresti sa incepi, urmeaza primii pasi pentru infiintarea unei firme. Aici birocratia este primul adversar, insa din fericire, astazi exista foarte multe firme de consultanta care iti vin in sprijin. Consultantii te ajuta sa alegi cea mai potrivita forma de organizare, te sprijina in intocmirea documentelor si obtinerea de avize/autorizatii, accesarea de surse de finantare si punerea bazelor afacerii tale. Daca esti curajos si crezi ca ai suficiente informatii si rabdare, poti parcurge aceste etape si pe cont propriu.

2. Lipsa experientei

Este motivul pentru care una dintre recomandari este sa alegi un domeniu pe care il cunosti, de care esti pasionat. In caz contrar, lipsa de experienta in antreprenoriat i se adauga si lipsa de cunostinte despre domeniu. Nu uita, ca strategia este cea mai importanta, iar pentru un plan bun trebuie sa cunosti domeniul de activitate, sa inveti cum sa investesti eficient, cum sa negociezi contracte cu partenerii de afaceri. O varianta si in acest caz este sa apelezi la cursuri de formare sau la un coach/mentor.

3. Formarea echipei

Echipa este extrem de importanta. Oamenii pe care alegi sa ii ai alaturi trebuie sa iti impartaseasca valorile si sa fie pe aceeasi lungime de unda cu tine. Este esential sa cunosti echipa, mai ales daca afacerea este la inceput de drum. Alege persoane motivate, cu initiativa, cu dorinta de a creste odata cu firma, poate chiar si persoane care au conexiuni ce te pot ajuta. Incearca sa aloci fiecarui departament un specialist.

4. Identificarea si fidelizarea clientilor

Este recomandat ca inainte sa pornesti o afaceri sa faci o mica analiza a pietei: care sunt nevoile, in ce masura produsele/serviciile tale raspund nevoilor pietei, care este profilul clientului tau. Cu aceste informatii clare, treci la urmatoarea etapa. Pentru ca produsele/serviciile sa ajunga la client trebuie sa pui accent pe promovare la inceput (marketing online, marketing traditional, publicitate, influenceri daca este cazul). Odata ce ai castigat o clientela, te vei focusa pe fidelizarea consumatorilor.

5. Concurenta

Exista doua greseli pe care daca le faci, pot ruina afacerea la inceput de drum: ignorarea concurentei si copierea concurentei. Evita pe cat posibil aceste situatii! In primul rand este important sa iti cunosti concurenta, sa analizezi ce face, cum se plaseaza in piata, caror nevoi raspunde produsele concurentilor tai, ce strategii folosesc. Dupa ce te-ai documentat, nu copia! Fa ceva diferit! Este regula de aur cu care multi antreprenori au iesit in fata. Succesul inseamna sa aduci ceva nou, o abordare inedita.

6. Gestionarea afacerii

Mai exact, cum faci bani si ce faci cu ei. Si aici sunt capcane in care au cazut multi antreprenori. Trebuie sa stii ca nu este recomandat sa aplici strategia-castig peste noapte. Nu te amagi la primele castiguri si nu risipi resursele. Nu te astepta sa cresti ca Fat-Frumos si ai grija cum investesti. Stabileste obiective si in plan financiar si monitorizeaza-le evolutia. Cauta intotdeauna furnizori si tehnologii eficiente, care sa-ti reduca din costuri, dar atentie si la calitatea oferita. Incheie asigurari pentru bunuri, pastreaza un backup si orienteaza-te in functie de evolutia pietei. Este important sa vanezi si oportunitatile.