Romanii, pe ultimul loc la accesarea de cursuri online. Tarile nordice, fruntase in domeniul educatiei online.

Romanii, pe ultimul loc la accesarea de cursuri online. Tarile nordice, fruntase in domeniul educatiei online.

Desi este un bun instrument de invatare, romanii nu au fost folosit internetul pentru a accesa resurse educationale sau pentru a participa la cursuri online, in ultimul an. Spre deosebire de noi, europenii din tarile nordice sunt fruntasi la educatia online. Potrivit datelor Eurostat, topul U.E. la capitolul educatie online este condus de Tarile de Jos, Finlanda, Suedia si Estonia.



Educatia la un click distanta, neatractiva pentru romani

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, in 2023, 30% dintre utilizatorii de internet din UE cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani au precizat ca au participat la un curs online sau au folosit materiale de invatare online in cele trei luni anterioare sondajului. Aceasta reprezinta o crestere de 2 puncte procentuale fata de 2022 (28%). Romanii s-au aratat total dezinteresati de educatia online, desi Romania are o infrastructura bine dezvoltata pentru accesul la internet, Romania fiind in Top 10 tari cu cel mai rapid internet fix, cu o viteza de 170,25 Mbps.

Dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene, Tarile de Jos au avut cea mai mare pondere (54%) dintre utilizatorii de internet care fac un curs online sau folosesc materiale de invatare online, urmate de Finlanda (53%), Suedia (48%), Spania (47%) si Estonia ( 45%).

De cealalta parte a baricadei, participarea la cursuri online sau utilizarea materialelor de invatare online nu a fost foarte frecventa in Romania (10%), Cipru (16%), Bulgaria si Grecia (ambele 17%) si Polonia (18%).

In general, participarea la educatia online in 2023 a crescut comparativ cu 2022. Ponderea persoanelor care fac cursuri online sau care folosesc materiale de invatare online a crescut in majoritatea tarilor UE, cea mai mare crestere fiind inregistrata in Tarile de Jos (+12 pp), Suedia ( +7 pp) si Malta, Estonia si Croatia (toate trei +5 pp). Scaderi au fost observate in Grecia (-12 pp), Cipru (-5 pp), Austria si Slovenia (ambele -2 pp).

Ce cursuri aleg romanii?

Romanii care totusi aleg sa participe la cursuri online, se indreapta in general spre domeniile unde sunt joburi disponibile si sunt considerate de viitor. Astfel, pe platformele educationale din Romania, in 2023, cursurile online cele mai accesate au fost in continuare cele de IT, marketing online, formatori, GDPR, contabilitate, resurse umane, copywriter, design sau fotografie.