Studiu. Asteptarile mediului antreprenorial de la anul 2024: crestere PIB, cresterea costurilor cu forta de munca, evolutia inflatiei

Studiu. Asteptarile mediului antreprenorial de la anul 2024: crestere PIB, cresterea costurilor cu forta de munca, evolutia inflatiei

Mediul antreprenorial a trecut prin numeroase provocari in ultimii ani, ca urmare a efectelor pandemiei, razboiului din Ucraina si schimbarilor fiscale. In privinta asteptarilor de la anul 2024, reprezentantii companiilor din Romania sunt prudenti. Un studiu realizat la nivel national si international arata ca firmele din Romania se asteapta la imbunatatirea indicatorilor macroeconomici, produsul intern brut, inflatia si somajul, insa o provocare va ramane sa faca fata costurilor cu forta de munca.





Antreprenorii din Romania, mai optimisti decat colegii europeni

Conform studiului Deloitte CFO Survey Romania 2024, realizat la sfarsitul anului trecut in randul a peste 110 directori financiari din tara noastra, estimarile privind cresterea economica s-au imbunatatit usor in comparatie cu anul trecut. Acestia se asteapta la o crestere medie a PIB-ului de 1,5% in acest an, nivel care este peste cel de 1,2% din anul precedent, insa mult sub prognozele institutiilor internationale precum Comisia Europeana si Banca Mondiala.

60% dintre directorii financiari din Romania participanti la studiu se asteapta ca indicele preturilor de consum sa isi continue cresterea in acest an, dar previziunile lor privind inflatia s-au temperat semnificativ fata de anul precedent, de la 11,2% la 6,75%, desi raman mai mari decat cele mai recente prognoze ale Bancii Nationale a Romaniei.

In ceea ce priveste somajul, companiile din Romania sunt, de asemenea, destul de optimiste, aproape jumatate (46%) dintre participantii la studiu fiind de parere ca acest indicator va ramane stabil in 2024, in crestere de la 33% anul trecut.

Costurile cu forta de munca, marea provocare

Majoritatea respondentilor din Romania considera ca un factor de presiune va ramane cresterea costurilor, in special:

  • costurile cu forta de munca (99%),

  • costurile cu productia si distributia (86%),

  • costurile cu transportul (78%)

  • costurile cu serviciile (73%).

Studiul mai arata ca 55% dintre respondenti se asteapta la cresterea costurilor de finantare in acest an (fata de 88% in 2023). Sursele interne de finantare ramane cele preferate de 55% dintre participantii la studiu, iar imprumuturile bancare sunt considerate atractive de doar 21% dintre respondenti.

Provocarile companiilor din Romania in 2024 vor fi:

  • intensificarea cadrului de reglementare

  • lipsa angajatilor cu competentele necesare

  • reducerea cererii interne

  • reducerea cererii externe

  • riscurile geopolitice.



Studiul Deloitte CFO Survey Romania 2024 a fost efectuat in perioada octombrie-decembrie 2023. Raspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la aproximativ 550 de directori financiari din 15 tari din Europa Centrala - Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.