Adio, birocratie si cozi? Romania va avea un Portal Digital Unic…in viitor. 21 de servicii vor fi digitalizate

Adio, birocratie si cozi? Romania va avea un Portal Digital Unic…in viitor. 21 de servicii vor fi digitalizate

Autoritatile din Romania mai fac o incercare de digitalizare a administratiei si eficientizare a relatiei cu cetatenii. Ministerul Inovarii si Digitalizarii a anuntat semnarea contractului pentru proiectul „Portalul Digital Unic al Romaniei – PDURo”, un proiect in valoare de peste 96 de milioane de lei fara TVA, ce va fi implementat cu finantare din PNRR.



Ghiseul la care se depun cereri online se inchide”

Asa a prezentat ministrul Digitalizarii initiativa care ar urma sa faca mai usoara legatura contribuabililor cu institutiile statului. Portalul Digital Unic al Romaniei va permite ca toate serviciile publice digitale sa poata fi accesate intr-un singur loc, de catre romanii din tara si din toata Uniunea Europeana.

Autoritatile promit si de aceasta data ca procedurile administrative care genereaza zilnic aglomeratie si cozi la ghisee vor fi inlocuite de un sistem digital, astfel incat de la inmatricularea unei masini pana la cererea unei pensii, totul sa fie posibil cu cateva click-uri, fara hartii.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii:

Prin PDURo, aducem functionalitatile si serviciile publice digitale intr-o interfata unica. Portalul digital unic al Romaniei inseamna o arhitectura digitala care sustine interactiunea online a fiecarui cetatean cu statul roman. Vom aduce statul la un click distanta pentru toti romanii, din tara si din toata Uniunea Europeana, iar statul roman va fi cu adevarat eficient, va furniza servicii publice digitale cetatenilor si companiilor. Servicii publice precum inmatricularea unei masini sau solicitarea unei pensii vor fi complet digitalizate, fara documente fizice”.

21 de servicii digitalizate

In teorie, sistemul va permite accesarea a peste 21 de proceduri online in Romania, dar si in toate tarile UE. Totodata, statul membru care elibereaza propriilor cetateni un act administrativ in format electronic are obligatia de a pune si la dispozitia autoritatilor competente solicitante din alte state membre acelasi act administrativ in vederea indeplinirii procedurilor administrative esentiale conform Regulamentului Single Digital Gateway.

Potrivit Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, beneficiile Portalului Digital Unic al Romaniei includ:

utilizarea unui sistem tehnic sigur si securizat pentru schimbul automatizat de elemente justificative intre institutii publice din intreaga Uniune Europeana prin utilizarea principiului ”o singura data” (once-only);

recunoasterea mijloacelor de identificare electronica ale persoanelor fizice si juridice din spatiul comunitar prin utilizarea nodului eIDAS implementat;

posibilitatea accesarii serviciilor publice de la mai multe institutii publice prin utilizarea unui singur set de credentiale (single sign-on), folosind aplicatia de identificare digitala ROeID.

Pana in anul 2030, gradul de digitalizare a statului roman trebuie sa ajunga la 100%, conform Busolei Digitale, strategia in domeniul digitalizarii a Uniunii Europene. In prezent, gradul de digitalizare este sub 30%.